Visst kan det tyckas avancerat och omständigt att göra egen gnocchi. Men åh så gott det är. Efter att man har gjort degen och format den till små kuddar kan man nöja sig med att koka dem. Men vi brukar mestadels även fräsa på dem en aning så de får en liten knaprig yta. Barnen föredrar att äta gnocchin med tomatsås och vi vuxna brukar göra en gräddig sås med svamp.
Ingredienser 4 port
½ kg mjölig potatis
1, 5 dl durumvete
½ dl vetemjöl special
1 äggula
1 tsk salt
Gör så här: Koka potatisen och låt den svalna. Pressa den i en potatispress eller riv den fint. Blanda i en skål: potatisen, mjölet, ägget och salt och arbeta ihop till en fast deg. Gör fingertjocka rullar. Skär dessa i 2 cm långa bitar. Mjöla en gaffel och tryck varje bit platt. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i gnocchin och vänta tills de flyter upp. Då är de klara att tas upp. Det lättaste är att koka dem i omgångar. Man kan äta dem kokta, men vi brukar steka dem sedan innan servering.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar