Hur många gånger har man inte tagit sin tillflykt till IKEA för att få idéer och material för att inreda sitt hem. Igår var det precis tvärtom, IKEA kom till oss för att bli inspirerade.
Anledningen är att ett av Sveriges största företag är intresserade av ett hållbart liv där man producerar sin egen mat. Och vad kan passa bättre än att besöka odlare för att få reda på mer. Vi berättade om hur vi odlar, var vi odlar, hur vi tar till vara och förädlar råvaror och hur vi tänker kring odlandets konst och smakerna.
Innan, under och efter besöket fick vi en hel del tankar kring vårt sätt att leva utifrån ett inredningsperspektiv. Att odla innebär förutom plantuppdragningar, vattning, skötsel och skörd, en hel del annat. Vårt hem är i ständig förändring.
Vid den här tiden på året ( januari) finns växtbelysning på skänken i vårt kök och i vardagsrumsfönstret. Ovanpå bokhyllan står olika slags skålar med grödor som torkat, tex örtsalt i burkar, chilifrukter, lök, vitlök och ett gäng tomater som inte givit upp, men som finns där för att vi ska kunna se hur länge de håller sig hyfsat färska. På andra håll finns torkade frön som ska tjäna som utsäde nästa säsong. För att kunna så och plantera om behövs säckvis med jord och gödsel. Krukor och odlingstråg staplas lite här och där.
Under våren fortsätter detta belamrande av odlingsbehållare av olika slag, många växter förkultiveras i vår lägenhet. När temperaturen tillåter och plantorna kan börja avhärdas, brukar våra fönster vara välfyllda med växter av alla de slag. Det blir en stor befrielse när allt flyttas ut. Något fönster brukar såklart ha tomatplantorna kvar för fönsterodling, men resterande fönster släpper in mycket ljus och kan kännas en aning kala på sina håll.
Säckar med diverse odlingstillbehör förpassas till växthuset. Då, när allt på sätt och vis lämnat lägenheten kan vi ställa iordning våra fönster på ett mer normalt sätt, dvs med någon krukväxt, en lampa och någon fin ljusstake. Men tittar man i hallen så har den plötsligt blivit full av skitiga stövlar och handskar, sekatörer, saxar, snören, fröpåsar mm som belamrar hallgolv och hyllor för att vi nu ägnar så mycket tid utomhus i våra odlingar. Vi är i princip bara inne för att laga mat och sova.
När sensommaren är på ingång börjar skörden bli ganska stor och var och vartannat utrymme inomhus behöver användas som skafferi eller mognadsplats. Burkar i olika delar av syrningsprocessen trängs under hösten på skänken i köket. Det är kål, chili, jordärtskocka och något nytt experiment för säsongen. Även äppelcidervinäger och kombucha står och bubblar någonstans.
I en lägenhet finns många gånger inga naturliga utrymmen så som garage, stora skafferier, jordkällare eller ett extra rum som väntar på att fyllas. Ofta har man ingen förrådslokal eller tvättstuga som kan användas för odlingens äventyr. Här får man spela med det man har och vara kreativ. Ibland är köksbänken platsen där alla chiliplantornas planteras om och ibland får städskåpet vara förvaringsplats åt årets kummin.
Det ska bli spännande att se vad IKEA får för tankar genom att titta in i vårt odlarliv. Kanske blir det till dem man beger sig i framtiden när man ska handla smarta odlargrejer eller inspireras av praktiska lösningar för denna föränderliga livshållning. Inte helt omöjligt att ett av Sveriges största varuhus för smarta och snygga lösningar hittar spännande vägar för framtidens odlare.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar