Skörda vallmofrön till brödbaket

Nu har vi börjat samla in vallmofrön. Det är framför allt gott till olika bakverk men fröna använder vi också till att så nya plantor av.

Med vallmo i sin odling kan man få njuta flera gånger om. Knopparna är svulstiga och läckra att titta på och när de sedan öppnar sig och ska försöka veckla ut de skrynkliga bladen kan man nästan uppleva det som ett ostruket silkestyg. De utvecklade blommorna blir som ett smycke i trädgården och även fast de snabbt blommar över är fägringen inte över. När kronbladen lämnat stjälkarna kvarlämnas frökapseln som i sin tur också är en mycket vacker skapelse.

Det är fel att säga att vi endast odlar vallmo för dess fantastiska frön, men det är i alla fall en av anledningarna. Sorten som vi odlar i grönsaksodlingen är Papaver somniferum och dess frön är ätbara och de som används på och i olika bakverk. 

Att tänka på vid skördetiden

När man ska skörda vallmofrön som är ätliga finns några saker att ta hänsyn till:

  • Om man inte är helt säker på att den sort man har är en Papaver somniferum bör man inte ta egna frön för att äta. Man kan inte se på en uppdriven planta exakt vilken sort det är. Fröna kan man självklart använda för att så ny vallmo, men alltså inte äta.
  • När frökapslarnas öppnas är fröna klara att spridas för vinden. Det gäller att ha lite koll och titta efter. För när du kan se hålen under kapselns hätta, den översta platta delen på kapseln, bör du klippa av stjälken och stoppa ner den, upp och ner i en papperspåse. Väntar man för länge med att skörda är risken stor att frön redan har trillat ur. 
  • I papperspåsen kan sedan fröna förvaras. Det gör inget om kapslar och stjälkar också är kvar i påsen. 

Sortera fröna

När fröna ska användas eller kanske hamna i en burk behöver de sorteras först. Se till att skaka ur alla kapslar så att verkligen alla frön kommer ut och ner i påsen. Ta sedan bort alla större växtdelar. Tomma frökapslar är väldigt fina tycker vi och vi har dem gärna som dekoration. Ibland blir de till pysselmaterial för barnen.

När fröna är helt rensade och torra kan de förvaras i en glasburk med lock eller i en papperspåse. Det är viktigt att de hålls torra. Vi använder gärna vallmofrön i sockerkakan eller ovanpå bröd.

Tips!

Frön som inte används kan sås, en bra tid är att så fröna under sensommaren, då plantorna själva släpper sina frön.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Ett svar till ”Skörda vallmofrön till brödbaket”

  1. Profilbild för Anne Lundgren
    Anne Lundgren

    Hej i solen
    Jag har sått vallmofrön och då det inte kom några blommor i alla de gröna bladen så började jag undra om det var nån sorts sallad jag hade sått. Hade glömt att skriva upp just den pallkragens sådd. Kollade mina fröpåsar men tyckte inte att det såg ut som vintersalladen som jag hade sått o som inte hade kommit upp. Så jag åt några blad men tyckte att de var ganska smaklösa och lite trista. Har ätit av bladen flera gånger o mått bra. Nu ser jag till min förskräckelse att det nog är vallmoblad som jag ätit. Då jag har mått bra kan de ju inte vara giftiga men kanske olämpliga ändå att äta??? Har sökt på nätet o fått fram att vissa vallmofrön är giftiga men är då åxå deras blad giftiga? Med vänlig hälsning, Anne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *