Plantera och så med P – JORD

Maj är för oss sista månaden med sådder och plantor inomhus. Nu ska gurkor sås, de sista plantorna av paprika och chili planteras om och sötpotatis samt tomatsticklingar sättas i jord. Snart är inomhusodling ett minne blott och växtbelysningen stuvas undan i källaren och fönster tvättas.

Vid i princip all odling med planteringsjord inomhus använder vi Hasselfors P – JORD. Det är en jord med en riktigt bra struktur och som är lagomt gödslad. Vi sår i den, sätter rotade sticklingar i den och använder den när vi omplanterar våra plantor. En del kanske tycker att det låter konstigt att man använder planteringsjord till sådder men många gånger fungerar det till och med bättre med planteringsjord än såjord, speciellt för växter som är lite större och näringskrävande så som majs, bönor, gurka, zucchini, melon och pumpa. För enkelhetens skull kan man tänka: små frön = såjord, stora frön = planteringsjord.

Allt sedan jag startade mitt odlande 1992 har jag använt mig av jord- och gödsel-produkter från Hasselfors Garden. Detta inlägg och flera under våren gör jag i samarbete med Hasslfors Garden och visar på hur jag använder mig av deras jord och gödsel. 

Sötpotatis

Under hela vintern har vi lyckats att hålla liv i våra sötpotatisknölar. De har bott på ett fat i kanten vid växtbelysningen och vaknat av ströljuset. När skotten, som brukar skjuta upp från knölarna, blivit mellan 5 – 10 cm långa klipper vi av dem och sätter dem i vattenglas. Efter ca 3 dagar brukar man se dess första rötter och inom en vecka är de redo att planteras i enskilda krukor med planteringsjord. Under maj mjölkar vi fortfarande våra knölar och gör nya plantor. Det innebär att vi ofta får för många plantor, ett vanligt lyxproblem många av oss odlare drabbas av med ett flertal olika slags växter.

Paprika och chili

En hel del av våra paprika och chiliplantor planteras nu om för sista gången innan de ska avhärdas och senare slutplanteras i växthus och uppe på takfarmen. Ofta är krukorna fulla av rötter som snurrat runt och det brukar inte vara några problem om man sliter lite i dem, och liksom ruffsar till dem lite innan man sätter dem i en större kruka. Jag tänker mig att rötter snabbare växer ut i den nya krukan om man bråkar lite med dem.

Klockmalva och blomsterlönn

Nu är det hög tid att beskära våra klockmalvor så att de i framtiden kan se så här exemplariska ut. Vi beskär våra klockmalvor minst 2 gånger per år och klipper ner dem ganska hårt, därefter byter vi jorden i deras krukor. När vi sedan planterar om malvorna använder vi förutom P -JORD även lera för att skapa en jord med bättre fukthållande egenskaper Vi tillsätter också hönsgödsel i jorden så att det ska finns näring för ca 5- 6 månader, då det ofta är dags att plantera om och beskära dem igen. Ett bra tecken på att det är dags att beskära klockmalvor är när deras grenar hänger ner istället för att växa rakt upp.

Den sista sådden inomhus

Det allra sista vi sår inomhus är gurkväxter och störbönor och det brukar ske under sista veckan i maj och under den första veckan i juni. Dessa växter vill verkligen ha det varmt när fröna väcks till liv. Jag har märkt att speciellt gurkväxters grobarhetsförmåga förbättras en hel del om man dessutom sätter krukorna i ett miniväxthus ovanpå en värmematta så att man får upp temperaturen till ca 27 grader. Då brukar alla frön ha grott på 3 dagar och minimalt med frön ruttnar bort. Både gurkväxter och bönor vill ha det varmt när de väl planteras ut. I våra odlingar i odlingszon 2 och 3 brukar vi vänta till efter den 10 juni innan utplantering sker. Det är inte fel att täcka dem med en fiberduk den första veckan ifall det skulle vara lite svalt.

Produkter: I det här inlägget har jag använt Hasselfors P-JORD samt deras lera och kravmärkta Hönsgödsel Deras produkter finns att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker.

Lycka till med era omplanteringar och sådder.

Johannes Wätterbäck

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Hasselfors_logo-PNG-kopia-700x423.jpg


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

5 svar till ”Plantera och så med P – JORD”

  1. Hej! Faktum är att jag numer sår allt i planteringsjord…eller blomjord. Allt kommer upp och inget går fel på grund av jorden som det verkar. 🙂

  2. Profilbild för Ingegerd Selin
    Ingegerd Selin

    I år funderar jag på att skippa jordpåsar märkta EKO eller Krav. Kan det vara så mycket bättre miljömässigt med dessa, än de flera 10-orna billigare påsar med ”vanlig” planteringsjord. Jag brukar köpa på Granngården eller Rölundas jord på Jem o Fix (det enda ställer runt här som säljer Rölundas)
    Ska jag kunna äta mina tomater med samma nöjdsamhet och de inte sitter i en kruka med Ekojord???
    Hur gör du Farbror Grön? Har du nån klok tanke att förmedla om det här med ekojord. Är det det värt den extra kostnaden ?
    Mvh/Ingegerd

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Jag använder Rölundas ekojord men struntar i allt annat som är eko. Mitt KRAV förtroende är grusat

      1. Profilbild för Ingegerd Selin
        Ingegerd Selin

        Då fortsätter jag med Rölundas EKO.
        Har väl använt den jorden så länge den funnits.
        Bra pris. Så varför ändra ett koncept som funkat och känts bra.
        Igår blev jag oroad över mina paprika o chiliplantor.
        Hade de fått löss? Baksidan på bladen hade små knottror. Men knottrorna satt fast när jag skulle försöka spola bort dem. Så löss var det ju inte. För säkerhets skull så doppade jag plantorna i ert recept med såpa+rödsprit.
        Efter det googlade jag och hittade genast svaret. Ödem!
        Nu har jag ställt dem mer skilt från varann och hoppas de ska må bättre. Det stod väldigt tätt innan och det kunde vara orsaken att ödem bildades.
        I höstas när alla tomatplantor revs bort från krukor o pallkragar så lovade jag mej själv att INTE så mycket i vår. Kanske max 10 st.
        Gick det bra? Sådär. Kanske har 40-50 st.
        Nu får jag börja toppa de som ni brukar göra. De ranglar iväg trots svalt rum och extra ljus.
        Men då slänger jag in en fråga till.
        Jag har ju inte kört ”toppatomat-metoden” tidigare utan satt ner stammen djupt vid slutplanteringen. Jag brukar sätta ner dem så djupt eller lägga plantan ner så att även de första bladen och ev fler täcks med jord. Det har gått bra.
        Nu läste jag nånstans att man skulle se till att tillväxtpunkten INTE kom under jord när man planterade tomaten djupt. Som jag då antar är det allra första lilla bladparet. Era erfarenheter av det?
        För mej har det fungerat.
        Jag tackar för ert svar om ekojorden och har ni tid o lust att säga nåt om djupplanteringen så vore det kul.
        MVh/Ingegerd

        1. Profilbild för Farbror Grön
          Farbror Grön

          Den jorden är suveränt bra!

          Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *