Din varukorg är för närvarande tom!
Vi täljer egna skedar

Jag sprang på en gratisritning i somras om hur man täljer egna träskedar. Jag blev nyfiken och tog ett exemplar. Den visades för familjen och lillkillen och jag bestämde oss för att det där ska vi göra.
Två riktiga täljknivar varav en rund som man kan göra fördjupningar med inhandlades. Det tog bara ett par minuter innan alla i familjen samlades kring knivarna och de nysågade lindgrenarna. Alla blev i princip lika tagna och vi satt utanför verandan och täljde och täljde i flera timmar, det var träflisor vart vi än tittade. Vi bestämde att vi ska göra våra egna träskedar till julgröten på julaftonsmorgonen.

Först gäller det att hitta bra ämnen till träskedar, gärna en lagom tjock gren med en sväng på, så att man kan följa en naturlig böj. Tack o lov hittade jag flera sådana grenar så att det räckte till alla i familjen. Vi valde att använda lindträ eftersom det är ett mjukt och relativt lätt trä att tälja i.

Efter att ha sågat av 15-20 cm av grenen där den kröker sig gäller det att klyva den på mitten. Då får man om man har tur två ämnen till skedar, ibland blir det bara ett. Till detta moment är det fint att använda en vass snickaryxa som man försiktigt knackar in på högkant i grenen och sedan slår lite försiktigt genom hela ämnet. Lyckas du får du två skedämnen, en konkav och en konvex. Sedan är det dags att rita på ämnena hur skedarna kommer att se ut så att man har något att förhålla sig till. Efter att försiktigt yxat bort det grövsta materialet var det är dags att börja tälja.
Ibland fick jag rycka in och ta bort material med yxan så att småodlarna inte skulle bli helt trötta i händerna av allt karvande. Det var också svårt att veta hur mycket material man kan ta bort med yxan på en gång så jag provade mig fram under arbetets gång med yxan lite då och då.
Idag ser skedarna ut så här och de ligger kvar på huggkubben vid skogsträdgården för att de inte ska torka för snabbt och spricka. Om några helger är våra skedar klara och i år längtar vi till gröten av flera anledningar. Man bör investera i ett paket plåster när man ska arbeta med vassa knivar och yxor. Barnen skar sig varsin gång, jag fick fyra sår och mamman klarade sig utan en skråma. I år ska jag beställa en träsnidarbok i julklapp till familjen så att vi kan tälja flera verktyg och redskap. En pastaslev, kålstöt och smörknivar står på önkelistan.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar