Din varukorg är för närvarande tom!
Vi täljer egna skedar

Jag sprang på en gratisritning i somras om hur man täljer egna träskedar. Jag blev nyfiken och tog ett exemplar. Den visades för familjen och lillkillen och jag bestämde oss för att det där ska vi göra.
Två riktiga täljknivar varav en rund som man kan göra fördjupningar med inhandlades. Det tog bara ett par minuter innan alla i familjen samlades kring knivarna och de nysågade lindgrenarna. Alla blev i princip lika tagna och vi satt utanför verandan och täljde och täljde i flera timmar, det var träflisor vart vi än tittade. Vi bestämde att vi ska göra våra egna träskedar till julgröten på julaftonsmorgonen.

Först gäller det att hitta bra ämnen till träskedar, gärna en lagom tjock gren med en sväng på, så att man kan följa en naturlig böj. Tack o lov hittade jag flera sådana grenar så att det räckte till alla i familjen. Vi valde att använda lindträ eftersom det är ett mjukt och relativt lätt trä att tälja i.

Efter att ha sågat av 15-20 cm av grenen där den kröker sig gäller det att klyva den på mitten. Då får man om man har tur två ämnen till skedar, ibland blir det bara ett. Till detta moment är det fint att använda en vass snickaryxa som man försiktigt knackar in på högkant i grenen och sedan slår lite försiktigt genom hela ämnet. Lyckas du får du två skedämnen, en konkav och en konvex. Sedan är det dags att rita på ämnena hur skedarna kommer att se ut så att man har något att förhålla sig till. Efter att försiktigt yxat bort det grövsta materialet var det är dags att börja tälja.
Ibland fick jag rycka in och ta bort material med yxan så att småodlarna inte skulle bli helt trötta i händerna av allt karvande. Det var också svårt att veta hur mycket material man kan ta bort med yxan på en gång så jag provade mig fram under arbetets gång med yxan lite då och då.
Idag ser skedarna ut så här och de ligger kvar på huggkubben vid skogsträdgården för att de inte ska torka för snabbt och spricka. Om några helger är våra skedar klara och i år längtar vi till gröten av flera anledningar. Man bör investera i ett paket plåster när man ska arbeta med vassa knivar och yxor. Barnen skar sig varsin gång, jag fick fyra sår och mamman klarade sig utan en skråma. I år ska jag beställa en träsnidarbok i julklapp till familjen så att vi kan tälja flera verktyg och redskap. En pastaslev, kålstöt och smörknivar står på önkelistan.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar