Din varukorg är för närvarande tom!
Höstså på vintern

Förberedelser och sådd

När jag lagt på ett par centimeter tinad jord använder jag oftast någon slags pinne eller regel som jag trycker ner i jorden så att det bildas ett dike. Jag har en tendens att alltid så för tätt och ibland har det varit riktigt lyckosamt. Om du tex använder frön som har ett par år på nacken och som har lite sämre grobarhet så kan en tät sådd vara räddningen. Skulle det visa sig att de hade väldigt bra grobarhet så är det bara att gallra bort plantor om de står för tätt.
Grundavstånden för många rotfrukter är att så dem 1-2 cm djupt och ha 5-10 cm mellan fröna och 30-45 cm mellan raderna. Som du ser på bilden har jag brutit den regeln men av just den anledningen att jag inte riktigt vet hur bra grobarhet det är på de här haverrotsfröna. Gillar du inte att så i rader kan du så enligt någon annan struktur. Personligen tycker jag att det är snyggare om grönsakerna står mer oregelbundet än i rader men det är lättare att direktså i rader för att veta vad man håller på med. Våra förkultiverade plantor hamnar i mer oregelbundna strukturer och de samodlar vi med andra grödor i större utsträckning . Dessvärre kan man inte förkultivera rotfrukter som växer nedåt bara de som växer uppåt. Mer om det vid ett senare tillfälle.

När alla frön ligger i jorden är det dags att strössla över jord så att det täcker fröna. Nu är det bara att vänta och hoppas på det bästa. Fröna får sova lugnt över vintern och börja gro när det är dags. I april borde det synas några små gröna blad och strån som dyker upp här och där.
Kom ihåg att skriva etiketter, det är lätt att glömma var man stoppat ner sina frön när man står mitt i grönskan och vill komma igång med vårbruket. Den här tiden på året är det skönast att skriva och kolla hur mycket frön som finns kvar innan man går ut i kylan. Lycka till mer dina sådder.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Höstså på vintern”
Ska man täcka lådan med fiberduk/ lock under vintern sedan eller ska de ligga öppet?
Vi brukar inte täcka lådan med något under vintern.
Tack för svar! Detta måste jag testa!
Läser ditt inlägg nu i december då vintersådd skulle passa utmärkt! Hur gör du med gödning, tillför du gödsel senare?
Jag har avstått från sen höstsådd då jag tänker att det blir knepigt att gödsla bland små plantor.
Ibland blandar jag i lite gödsel, om jorden inte är frusen och ibland väljer jag pallkragar där jag vet att jag gödslat en del innan. Man kan också använda gödselvatten under vår och sommar. Men var försiktig med gödsel framöver, läs detta inlägg och sprid gärna infon till andra odlare: https://farbrorgron.se/gift-i-godsel-hur-ligger-det-till-och-vad-gor-vi/
Lämna ett svar