Förvara grönsaker i vatten

För oss som inte har någon jordkällare eller kalla dragiga golv där man kan förvara grönsaker är vattenförvaring kanske det enklaste sättet  om man vill bevara grönsakers spänst och krispighet. Fördelen är att de allra flesta har glas, vatten och ett kylskåp.

Det där med förvaring av grödor är för oss odlare inte en helt lätt ekvation att få ihop. Ofta kommer det många grödor på en och samma gång och så står man där med flera kilo som man kanske inte hinner syra, förvälla eller torka. Att ta hjälp av kylskåpet och vatten är en supersnabb lösning som gör att du kan andas ut ett par dagar till, liksom strecha ut paniken. I vårt odlarliv med flera olika odlingsplatser har vattenförvaring i glas blivit något av en standardmetod. Det funkar på det mesta som du kan få ner i ett glas vatten.

Broccoli

Från midsommar och framåt har vi mer eller mindre alltid ett glas med broccoli i vårt kylskåp. Det är så broccoli ska skördas, för att ge maximal skörd under lång tid. Få kålsorter ger så lagom mycket under en så lång tid som broccoli. Mellan midsommar och februari kan vi skörda egna buketter och vi använder dem till nästan allt. När vi lagrar broccoli i vatten ser vi till att konsumera dem innan det gått en vecka. Vi ser också till att byta vatten lite då och då.

Morötter

Morötter behöver fukt för att hålla sig spänstiga. Att förvara dem i ett glas vatten i kylskåpet gör att de håller sig fasta och fina i en till två veckor i kylskåpet. Perfekt när man vill samla ett knippe med rötter på nära håll utan att behöva gå ut till trädgårdslandet. En hel del av vår morotsskörd lämnar vi kvar i jorden och täcker med löv fler halm så att inte tjälen får ett fast grepp om dem. Då kan man gräva upp dem ända in i januari.

Salladskål

En någorlunda ”normal” höst, då inte kylan klipper till i mitten av november med -15 grader, brukar salladskålen stå spänstig i odlingszon 2 till julafton. Jag har faktiskt inte varit med om en sådan brutal köldknäpp tidigare odlingsår. Den var som ett svärd som högg livet av många grönsaker i våra odlingar. Pang sa det och röd spetskål, kålrabbi alla sallats och salladskålsplantor bara dog över en natt eller två. Jag inbillar mig att de behöver lite mer förvaring för att klara en sådan påfrestning.

Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Ett svar till ”Förvara grönsaker i vatten”

  1. Profilbild för Therese Viklund
    Therese Viklund

    Sparris och citron förvarar jag i vatten i kylen. Håller i princip hur länge som helst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *