Din varukorg är för närvarande tom!
Förvara grönsaker i vatten
För oss som inte har någon jordkällare eller kalla dragiga golv där man kan förvara grönsaker är vattenförvaring kanske det enklaste sättet om man vill bevara grönsakers spänst och krispighet. Fördelen är att de allra flesta har glas, vatten och ett kylskåp.
Det där med förvaring av grödor är för oss odlare inte en helt lätt ekvation att få ihop. Ofta kommer det många grödor på en och samma gång och så står man där med flera kilo som man kanske inte hinner syra, förvälla eller torka. Att ta hjälp av kylskåpet och vatten är en supersnabb lösning som gör att du kan andas ut ett par dagar till, liksom strecha ut paniken. I vårt odlarliv med flera olika odlingsplatser har vattenförvaring i glas blivit något av en standardmetod. Det funkar på det mesta som du kan få ner i ett glas vatten.
Broccoli
Från midsommar och framåt har vi mer eller mindre alltid ett glas med broccoli i vårt kylskåp. Det är så broccoli ska skördas, för att ge maximal skörd under lång tid. Få kålsorter ger så lagom mycket under en så lång tid som broccoli. Mellan midsommar och februari kan vi skörda egna buketter och vi använder dem till nästan allt. När vi lagrar broccoli i vatten ser vi till att konsumera dem innan det gått en vecka. Vi ser också till att byta vatten lite då och då.
Morötter
Morötter behöver fukt för att hålla sig spänstiga. Att förvara dem i ett glas vatten i kylskåpet gör att de håller sig fasta och fina i en till två veckor i kylskåpet. Perfekt när man vill samla ett knippe med rötter på nära håll utan att behöva gå ut till trädgårdslandet. En hel del av vår morotsskörd lämnar vi kvar i jorden och täcker med löv fler halm så att inte tjälen får ett fast grepp om dem. Då kan man gräva upp dem ända in i januari.
Salladskål
En någorlunda ”normal” höst, då inte kylan klipper till i mitten av november med -15 grader, brukar salladskålen stå spänstig i odlingszon 2 till julafton. Jag har faktiskt inte varit med om en sådan brutal köldknäpp tidigare odlingsår. Den var som ett svärd som högg livet av många grönsaker i våra odlingar. Pang sa det och röd spetskål, kålrabbi alla sallats och salladskålsplantor bara dog över en natt eller två. Jag inbillar mig att de behöver lite mer förvaring för att klara en sådan påfrestning.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Förvara grönsaker i vatten”
Sparris och citron förvarar jag i vatten i kylen. Håller i princip hur länge som helst.
Hej Farbror Grön! Sen ett tag tillbaka så tärnar jag råa: rödbetor, kålrot, rotselleri, potatis och har i kylen. Jag tar 5ml jodsalt (hämmar bakterietillväxt) per 250 ml vatten och även ibland ättika 6%:ig på känn, mot mögel.
Ser till att rotfrukterna täcks av vätska för att undvika mögel. Jag kan ha denna friska blandning till måltiderna.
Och ger lite tuggmotstånd.
Efter ett tag kan vätskan bli mer trögflytande, fast smakar bra utan att lukta speciellt.
Det är roligt att tärna för hand, det tränar hjärna/motorik och om eko så behåller jag skalen på rödbetorna.
Hälsar Peter 78+Kul att du berättar
Lämna ett svar