Din varukorg är för närvarande tom!
Arancini – friterade risbollar med parmesan
Friterade risbollar med parmesan har blivit till en tradition och ett måste till julbordet. Men även efter paketutdelningen och besök av den där traditionella mannen i röda kläder och långt skägg, brukar jag njuta av dem. Jag brukar smyga ut till köket och äta ett par bollar tillsammans med en iskall julmust. Dessa underverk passar så klart även under andra högtider och som tillbehör till en lyxigare middag. Testa även bollarna som tillbehör till glöggkvällen.
Att ta sig an ett nytt recept
Arancini är verkligen så där underbart goda att man knappt kan sluta äta dem. Att lite ris, persilja och parmesan kan bli så fullkomligt! Gång på gång blir jag varse om att det Italienska köket kanske är världens mest kompletta kök! Smakerna, balansen, enkelheten och konsistenserna! Det här receptet räcker till ca 14 bollar i köttbullestorlek modell större men ofta ångrar man sig att man inte gjorde dubbel sats. Som med alla recept behöver man göra dem ett par gånger för att verkligen få till det. Jag brukar säga att efter tre gånger brukar man kunna laga en maträtt för att få till den riktigt bra. Då har man lärt sig genvägar, vet vad man behöver vara extra noga med och i det här fallet när de ska upp ur den heta oljan.

Rulla dem i ströbröd
Efter att riset, persiljan samt kryddorna är blandade och bollarna är formade, rullas de i ströbröd. Ströbrödet blir det yttre skiktet som gör ytan jämn i strukturen. Det är ströbrödet som med oljans hjälp bildar ett knaprigt skal som frasar till när man tar en tugga. Sedan möter tungan den mjuka och varma parmesanosten och persiljans gröna toner blommar ut i gommen. Sitt gärna ner när du äter dessa underverk, det är annars lätt hänt att man ramlar omkull för att man fullkomligt förlorar sig.
Ingredienser
2 dl Carnaroliris
2 ägg
1 dl finhackad persilja
150 g pecorino eller parmesanost
Salt och peppar efter smak
2 dl ströbröd
1-4 msk vetemjöl för att stabilisera smeten.
Rapsolja till fritering
Gör så här: Koka carnaroliriset i ca 4-5 dl vatten med locket på tills vattnet gått in i riset. Låt stå och dra i kastrullen någon timme och samtidigt svalna. Finhacka persiljan och riv 50-70g av osten. Häll det kokta riset i en skål och blanda därefter ner den rivna osten, den hackade persiljan, äggen, peppar och salt, ett par matskedar vetemjöl och blanda runt. Häll ut ströbröd på ett fat och skär upp den återstående osten i ca 14 bitar. Forma nu risröran till 14 bollar och tryck in en ostbit i varje boll. Rulla dem därefter i ströbröd och fritera i olja i en tjockbottnad kastrull på nästan högsta värmen. Är värmen lite lägre än den högsta så hinner osten i mitten smälta innan bollarna blir alldeles för mörka.

Rätt temperatur på oljan
Är oljan inte tillräckligt het kan bollarna lätt fastna i botten på kastrullen. Då kommer det fastna ris på botten som bränns vid och förkolnar. För att kringå detta problem kan man göra på två sätt. Dels som jag gör på bilden ovanför och använda ett litet såll/ durkslag i metall och sänka ner bollarna långsamt så att de inte lägger sig på botten direkt och dels se till att oljan verkligen är het. Hetta först upp oljan på full effekt och se till att den verkligen blir het, sänk därefter värmen ett par steg. Tänk på att inte lägga ner alla bollar på en gång i kastrullen för då sjunker temperaturen ganska snabbt och det blir mer av en oljekokning än en fritering, då blir de inte knapriga! Jag brukar fritera 4-5 bollar i taget och när de är gyllenbruna, ja nästan alldeles för bruna, tar jag upp dem och låter dem rinna av på ett hushållspapper som jag placerat på en tallrik. Jag hoppas att ni kommer njuta lika mycket som vi.
Lycka till!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Arancini – friterade risbollar med parmesan”
underbart ! har länge velat ha ett bra recept tack
Wow!
Ej möjligt att göra på vanligt ris?Vi har bara gjort med risottoris. /Theres
Lämna ett svar