Gurkdöden – spinnkvalster

Spinnkvalster dödar våra gurkplantor och vi går minste om ca 30 st härliga solvarma minigurkor. Det här är något som drabbar de flesta som odlar gurkor i fönster eller i växthus förr eller senare. Men det finns ett ljus i tunneln, längst ner i inlägget huttar du en länk till lösningen.

Så hände det igen! Spinnkvalsterna invaderade gurkodlingen i sonens sovrumsfönster för andra året i rad och allt var vi tvungna att kasta. Är det inte märkligt? Det är bara här, i det här fönstret invasionerna sker och bara på de ätbara växterna. Aloeveraplantan och svärmorstungan som delar fönster med både tomat och gurka har förskonats från angrepp. Idag 2024 vet vi mer om detta gissel tex att de där spinnkvalsterna kan ligga i dvala i fönsterkarmen i 12 månader och bara vänta på att du kommer med nya godsaker.

Vad man än odlar är det alltid någon eller något som vill ta det ifrån oss. Det var någon som sa i någon odlargrupp på facebook att det inte är en kamp att odla. Skitsnack, det är det visst. Det är alltid en kamp! Det är verkligen inte enkelt att odla, det är så många delar man behöver lära sig, så många problem man behöver parera eller lösa. men gllädjen när det fungerar är starkare!

Att odla är en kamp!

Jag möter mängder av människor på nätet och IRL som blir överrumplade av problem. Och det är naturligt, det är ju så det är. Om någon som odlat minst lika länge som jag och påstår att det är enkelt att odla vore det inte bara hyckleri utan ett tecken på att människan har noll koll på vad hen sysslat med de senaste 26 åren. Jag har banne mig misslyckats med det mesta man kan misslyckas med under mina år och flera misslyckanden är på väg. Därför gråter jag inte störtfloder när gurkorna dör utan bryter liksom bara ihop en kort stund och går vidare och löser dilemmat. Sedan tar jag reda på så mycket jag bara kan om förestående problem och försöker eliminera dessa faktorer i framtiden. Det här inlägget är menat att vara till stöd och tröst för alla er som likt jag inte kan odla perfekt.

Operation sanering

Egentligen hade jag inte tid att sanera fönsterodlingen idag. Jag hade mängder av andra bestyr som stod i kö för att uträttas. Men när katastrofer breder ut sig och kan riskera att smitta även andra fönster är det bara att ta tag i det. Just detta, att något icke planerat kör över hela kösystemet av handlingar och måsten tycker jag är signifikativt med odlandet. Det blir inte ens som man har tänkt sig med sina egna arbetsuppgifter, än mindre med odlandet.

Att se det komma

Det första tecknet på att man fått in spinnkvalster är att de gröna friska bladen successivt blir gulbruna. De här marodörerna är inte nådiga, det suger ur musten ur hela sin värd. De beter sig som ett virus som målmedvetet eliminerar sitt livsrum. Parollen – bit inte handen som föder dig- lever inte spinnkvalster efter, de utrotar plantorna medan de lever på dem. Ett tag, för ett par veckor sedan så trodde jag i alla fall att de utvecklade gurkorna på plantorna skulle kunna utvecklas medan katastrofen sakta men säkert rullade på. Men så blev det inte. På våra fyra gurkplantor hängde till slut över 20 st förstorade embryon som inte orkade eller kunde växa klart.

Fullständigt attackerad

Här är en närbild på hur det ser ut när dessa kvalster huserar på en bit av en planta medan den fortfarande är relativt grön. Har det gått så här långt är det tyvärr inte mycket att göra. Man bör slänga växter med det här problemen i soporna. Vill man förebygga problemet med spinnkvalster  helt och hållet ska man inte köpa växter utan dra upp allt själv får frö eller sticklingar.

Till och med tomaterna drabbades av spinn vilket är mycket ovanligt i vår odlingar. Det har aldrig hänt tidigare.

Fönstervägen

Istället för att släpa alla sjuka växtdelar genom hela lägenheten och riskera spridning av dessa kvalster, öppnade jag fönstret och slängde ut allt. Sedan smet jag ut och vidaretransporterade de halvdöda plantorna till sopskåpet. Det bör tilläggas att sådana här epidemier av skadedjur blir mycket större och aggressiva inomhus i lägenheter och i odlingsutrymmen samt i växthus. I sådana miljöer får nämligen skadedjur fritt spelrum då det inte finns så många naturliga fiender.

Jag tänker aldrig ge mig

Nedan för fönstret efter fönstersaneringen. Tre papperskassar med grusade förhoppningar och en vilja att aldrig mer hamna i det här läget igen. Nu har jag beställt en laddning med 500st  spinnrovkvalster ”Phytoseiulus persimilis” som jag ska portionera ut i lägenhetens alla fönster, ja även hos grannen som fick en gurkplanta och drabbades av samma sak. Jag tänker att dessa rovkvalster ska äta upp allt spinn som eventuellt är kvar på andra växter men som inte eskalerat än. En vecka efter att jag placerat ut mina rovdjur ska jag så ytterligare en omgång med mina favoritgurkor passandra och piccolino. Jag tänker aldrig ge mig! Vill ni läsa om hur det går till när man lyckas med att odla fönstergurka. Välkoma att klicka in till vårt inlägg ”Gurka – så odlar vi den inomhus”.

Här kan ni läsa om lösningen, hur vi lyckades vinna kampen: Bekämpa spinnkvalster med MyrNix

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

4 svar till ”Gurkdöden – spinnkvalster”

  1. Profilbild för Anna Tjäder
    Anna Tjäder

    Tänker att ju mer man håller på, desto fler tillfällen att misslyckas med vissa saker. Känns liksom statistiskt rätt😜.
    Trist dock med gurkorna. Men är det inte knepigt att odla den typen av ”torra” bladväxter inne där luften oftast är alldeles för torr? Har aldrig försökt med gurka just, men vissa krukväxter är ju som dömt att misslyckas med pga inomhusluften.
    Men kämpa på och lycka till!
    Vänliga hälsningar Anna

  2. Jag har också haft problem med spinnkvalster. Dels inomhus på mina citrusväxter men även i mitt första växthus i somras, dödade alla gurkplantor totalt trots att jag köpte spinnrovskvalster. Men dessa spinnkvalster tycker inte om fukt, därför har jag sprayat mina i omhusplantor med vatten varje dag eller när jag sett att dem är torra, ett tips till gurkplantorna i er sons sovrum 🙂

  3. Jag behandlade med stor framgång mitt citronträd, och en del annat med neemolja blandat i såpvatten i fjol. Det var mycket effektivt.

    1. Hej Karin, osäker om du får avisering om detta men värt ett försök 🙂
      Hur mkt neemolja/såpa blandade du?
      Mvh Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *