Hur får man sin partner intresserad av trädgården?

Hur får man sin partner intresserad av trädgården? Många odlare grejar i sin trädgård alldeles ensamma och skulle mer än gärna vilja ha sällskap, helst av sin partner. Men hur gör man för att locka ut honom ( i sällsynta fall henne)?

Vi älskar att vara i trädgården tillsammans. Vi älskar också att vara tillsammans när vi lagar mat, när vi skriver, när vi är med barnen. Ja, jämt faktiskt. Nästan. Det är inte så att vi inte klarar oss utan varandras sällskap, vi är också ifrån varandra flera dygn i sträck pga olika jobbuppdrag. Grejen är den att vi trivs så bra tillsammans. Från första stund har vi haft så himla mycket att prata om, analysera och reflektera kring. Samtalsämnena tar aldrig slut.

Det är i våra samtal vi tillsammans utvecklar våra idéer kring trädgårdarna, måltiderna, bloggandet, barnuppfostran, bokskrivande, fotograferande, renovering och allt annat i livet.

Delat trädgårdsintresse

En dag när vi uppmanade följare på facebook att skriva tips på ämnen till kommande inlägg, kom frågan: Hur får man sin partner intresserad av trädgården?

När Johannes är på föreläsningar eller när jag berättar om vårt bloggliv är det vanligt att människor förundras, ja till och med avundas, över detta att vi gör det tillsammans. För oss är det helt naturligt. Vi båda har lätt för att engagera oss och i vårt fall var det jag som engagerade mig i Johannes intresse kring trädgård, grönsaksodling och matlagning. Jag satte igång en blogg och började dokumentera allt vi gjorde. Ganska snabbt hängde Johannes på och själv började skriva i bloggen.

Jag hade två års utbildning i grafisk design och redaktionellt skrivande bakom mig som gjorde att jag tog på mig ansvaret för bloggens utseende och funktion. I övrigt hade vi inte någon större erfarenhet av att skriva artiklar eller fotografera. Eftersom vi båda hade jobb av pedagogisk karaktär, blev vår röda tråd att skriva/fotografera för att lära andra.

Att odla tillsammans har förändrat våra liv

Bloggandet har gett många ringar på vattnet, som bokskrivande, föreläsande, handledarskap, anläggande av nya trädgårdar, podd- och företagssamarbeten. Vi har delat upp allt efter det som har känts mest naturligt. Johannes har tagit det som har kopplats till hans odlingserfarenhet och jag har grejat med annat runtomkring. Men i slutändan är vi båda ytterst delaktiga i allt som är Farbror Grön.

När vi inte bloggar hänger vi i någon av våra trädgårdar. Allra helst är vi i skogsträdgården där Johannes började sitt odlande. Jag rensar ogräs, grejar med stenar, byter plats på växter och skördar örter. Johannes vattnar, planterar ut nya grönsaksplantor, binder upp och letar efter skadedjur.

För oss skulle vårt liv tillsammans ha känts oerhört tråkigt och andefattigt om vi inte hade gjort alla dessa saker tillsammans. Vi hade tex aldrig blivit Farbror Grön så som vi är nu. Johannes hade såklart odlat, men tänk om jag inte alls hade lagt mig i och börjat ha åsikter. Tänk om jag ätit av Johannes mat eller lagat egen och inte reflekterat över var råvarorna kom ifrån. Tänk om jag suktat efter mer gräsmatta att klippa och hellre velat ligga på soffan och strökolla på TV istället för att vara ute och flytta plantor, plantera ut, bygga stenpartier.

Tyvärr finns det många därute som har partners som inte gillar trädgårdsarbete. Så frågan om hur man får någon annan intresserad, som inte är det, är inte helt enkel att svara på. Men jag ska göra ett försök.

Varför vill du ha din partner med i trädgården?

Det är kanske bra att försöka konkretisera för sig själv vad man vill få ut av det gemensamma engagemanget i trädgården. Så vad är du ute efter?

 • Praktisk hjälp med sådant du tycker är svårt att göra på egen hand (Vem tycker att det är kul att alltid behöva hjälpa till och liksom ta order? )
 • Någon att prata med (Locka ut människan på en kaffe och kaka eller kanske en drink i närheten av där du grejar, sedan kan ni säkert prata om allt möjligt)
 • Någon att dela ditt intresse med och någon att ha gemensamt projekt med ( Locka ut personen i trädgården, likt ovannämnda punkt. Börja lite pö om pö att prata om planer för trädgården men inte så att hen känner sig tvingad att hjälpa till. Prata hellre om vad hen också skulle vilja göra med trädgården. Gå på en smakrunda i trädgården tillsammans. Skicka sedan ut hen att plocka till er matlagning. Gå under vintern tillsammans igenom vilka grödor som ska odlas nästa säsong. Se till att få din partner att förstå att du vill göra trädgården till ert gemensamma projekt. Något som ska passa för er båda två.)

Latmask till partner

Råkar det vara en latmask du är tillsammans med som bara tar sig ut i trädgården när det handlar om att grilla eller ha middag med vänner, då har du troligen ett hästjobb framför dig. Då skulle jag nog överväga att vara i trädgården på egen hand. Man får oftast mer kreativa tankar i sin ensamhet än i samtal med latmaskar.

Ingen livskamrat ännu

Om du inte har någon kär vän ännu, har du ett guldläge. Försök att redan på dejtingstadiet ta reda på om personen är en engagerad och nyfiken typ med lite praktiska anlag. En person som gillar att ta sig an nya utmaningar, kanske också vill skapa och greja i en trädgård. Finns det ett intresse för matlagning och olika smaker, kan grönsaksodling kanske bli ert framtida gemensamma projekt.

Theres Lundén
(Johannes håller med såklart)


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Hur får man sin partner intresserad av trädgården?”

 1. Ja visst brukar jag locka ut min man i trädgården. Han gör ofta de tunga jobben.
  Sist grävde han gropar till de nya syrenerna. Jag tog tillvara på jorden han grävde upp, och jordkockorna.
  På morsdag fick jag en ny skottkärra som jag verkligen behövde..och jag fick dessutom ett bevattnings munstycke som har teleskop skaft. Som varit till stor hjälp.
  Han är inte speciellt intresserad av odling.
  Jag trivs väldigt bra med att bestämma allt själv. Vi har en pytte liten trädgård. Visst hade jag velat haft större men med min fibromyalgi och ryggproblem så är det alldeles lagom med vad jag har. Det är mitt andnings hål och min man har musiken som sitt.
  Vi har hittat ett sätt som passar oss. Tack för era bra recept och tips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *