Din varukorg är för närvarande tom!
Nu har chilifröna kommit i jorden

I år är jag försenad med chilisådden. Chilifröna till de tre sorterna av släktet chinense som jag ska odla i år ( Bhut. jolokia strain 2 , CGN 21 500 och Bhut orange Copenhagen) kom med posten lite senare än planerat och jag blir ca sex dagar försenad, första gången på tre år som de inte åker i såjorden den 8 december.
Undvika sorgmyggor
Jag har hämtat upp den gamla IKEA-lampan, en timer och värmemattan från källaren Jag hittade också en liten påse med S- jord i källaren men den har legat där sedan maj och jag är lite rädd för att det ska finnas sorgmyggor i jorden. Så i år ska jag sterilisera (ugnsbaka) jorden i ugnen på ca 100 grader i 40 minuter. Sorgmyggor är en katastrof att få in i frösådderna, de äter upp rötterna och det enda botemedlet är egentligen nematoder, vilket jag har en gammal påse av i kylen, men jag vet inte om de fortfarande är aktiva. Förra året fick jag in dem när jag omplanterade chiliplantorna första gången och trots att det fungerar mycket bra med nematoder så hinner de ändå förstöra en hel del plantor. Har man möjligheten att förebygga problem ska man ta den extra tiden som behövs, det är så trist att stå där mitt i förödelsen och samtidigt veta att det delvis beror på att man var för slapp eller slarvig.
Innan fröna hamnade i jorden la jag dem som brukligt i bakpulver och vatten ( 1 kryddmått till 0,5 dl vatten) och i denna lösning får de ligga i ungefär ett dygn, ibland lite längre. Lösningen mjukar upp skalet så att fröet lättare kan börja att gro.
Strax efter nyår är det dags att göra den första omplanteringen av totalt fyra till fem stycken. Chiliplantorna kommer då att få stå under T-5 rören på skänken tills att de har ca 6- 8 bladpar, först då tycker jag att de kan fortsätta växa riktigt bra i källaren som håller ca 18 grader.
Mer om chili efter nyår.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar