Månad: februari 2024

  • Odla kallt – vinterså kålrabbi

    Odla kallt – vinterså kålrabbi

    Kålrabbi är en stående vintersåddsgröda hos oss. Eftersom kålrabbi är en riktigt snabb gröda kan man förvänta sig en riktigt tidig skörd. Här berättar vi om hur vi vintersår kålrabbi. Tycker du också att kålrabbin ser ut som ett litet rymdskepp? Det tycker vi, och vi blir alltid lika glada när den lilla knölen utvecklas…

  • Den stora artikeln om växtbelysning

    Den stora artikeln om växtbelysning

    När vi började odla med växtbelysning för ca 12 år sedan öppnades en helt ny värld. En värld med extremt vackra och kompakta plantor och med möjligheten att odla fram flera sorters växter på helt andra platser i vårt hem än på de överfulla fönsterbrädorna. Nu var gängliga och taniga plantor ett minne blott. Orsakerna…

  • Februarisådderna – vi sår grönsakerna kallt

    Februarisådderna – vi sår grönsakerna kallt

    Äntligen är det dags för vårbruket vi så länge väntat på, februarisådderna! Inte nog med att man får fantastiska plantor som är kompakta och är härdiga när man odlar kallt, man flyttar även fram våren minst två månader.Sedan begynnelsen i mitt, Johannes, odlande har jag odlat kallt och när man väl slagit in på den…

  • Odla kallt – vinterså broccoli

    Odla kallt – vinterså broccoli

    Broccoli passar ypperligt att vinterså och framåt midsommar kan man skörda riktigt fina buketter. Här berättar vi om hur vi vintersår broccoli. För att få en tidig skörd av broccoli gäller det också att sätta igång tidigt med odlandet. Vi tycker att vi får de allra finaste plantorna om vi vintersår och därför har broccoli…

  • Nu är boken Serieodla här!

    Nu är boken Serieodla här!

    Nu närmar det sig med stormsteg tills att vår nya bok Serieodla lämnar oss och lagret i Falun och landar hos dig som beställt boken signerad. Omkring 1000 böcker har förbokats signerade och vi är så glada och tacksamma för intresset och er nyfikenhet och inte minst ert arbete med att rösta fram hur den…

  • Vilken jord ska man använda till vintersådderna?

    Vilken jord ska man använda till vintersådderna?

    Vilken jord är egentligen bäst för vintersådder? Här berättar vi hur vi tänker kring vintersåddsjord? Flera vintersådder är redan placerade i vårt kallväxthus och fler kommer inom kort att iordningställas. Utomhus har vi några pallkragar fyllda med frön och när vi får tid kommer vi sprida ut lite mer. Vintersådd, vilken gåva det är för…

  • Kålen förstördes – det finns inga garantier i odlandet

    Kålen förstördes – det finns inga garantier i odlandet

    Under flera år har vi kunnat behålla en hel del kål ute i odlingarna, speciellt huvudkål ända fram till i slutet av januari. Vi har vanligtvis kunnat skörda fina huvuden trots minusgrader. Men så kom det en kall december för några år sedan som gav oss ny erfarenhet och sabbade vår tilltänkta skörd! Precis så…

  • Odla kallt – det är så vi odlar

    Odla kallt – det är så vi odlar

    Sedan 1990-talet har vi experimenterat med att odla kallt, det har resulterat i ett helt annat sätt att odla. Växtbelysning och belamrade fönster med gängliga plantor är blott ett minne för oss. I stället producerar vi hundratals knubbiga klimatsmarta plantor som fångar sin energi direkt från solen och växer när de är redo. Tack vare…

  • Odla steg för steg – rotselleri

    Odla steg för steg – rotselleri

    Att odla egen rotselleri är lyxigt. Ingen köpt rotselleri är lika god som en färsk och nyskördad. Men det tar lite tid att få fram dessa rotklumpar, man behöver nämligen så senaste i februari för att kunna skörda i oktober. Selleri finns i två varianter. Båda två utvecklar ett ganska rikt bladverk med smakrika stjälkar…