Din varukorg är för närvarande tom!
11,5 kg kål på en kvadratmeter

Sedan flera år tillbaka tävlar jag med mig själv om att få ut så många kilo huvudkål det bara är möjligt ur en dubbelpallkrage (400 liter). När jag första gången nådde upp till 8 kg blev jag själaglad men nu när gränsen flyttats fram ett par kilo blir till och med jag förvånad.
I veckan skördade jag äntligen årets första spetskålshuvud av sorten Kalibos och jag skördade huvudet skonsamt så att plantan är kvar och ge ytterligare en skörd. Huvudet vägde 1,9 kg. Tänk er 5 spetskålsplantor i en och samma pallkrage! Och att varje kvarlämnad planta även i snitt bildar 0.4 kg minihuvuden. Hur många kilo kål kan man då producera på ca en kvadratmeter? Rätt svar = 11.5 kg! Jag hade faktiskt nöjt mig med 5-8 kg, men 11,5 kg känns ju bara helt fantastiskt.
Marken räcker inte till?
Är det någon annan som kommit i kontakt med alla de där påståendena att odlingsmarken inte räcker till för att mätta jordens befolkning? Då känns det ju extra kul att berätta att just denna pallkrage där detta huvud vuxit och där hennes kompisar fortfarande står, befinner sig utanför vårt hyreshus på en plats det aldrig varit tänkt att man skulle odla grönsaker. Sätt på dig ett par stadsodlarglasögon nästa gång ni går igenom en medelstor svensk stad. Jag lovar att du kommer upptäcka mer potentiell odlingsmark än du vågat hoppats på.
4 faktorer
Jag vill verkligen inte hetsa och på något sätt sporra er till att tävla mot er själva eller varandra i skördevikt. Det viktigaste är ju inte hur stor skörden är utan glädjen i att odla och äta sin egen mat! Det jag däremot vill göra är att upplysa och inspirera till hur mycket mat man faktiskt kan producera på endast ca 1 kvadratmeter utan att ens täckodla med gräsklipp. Att det är möjligt beror på 4 faktorer.
1 Man odlar tätt.
2 Man gödslar generöst.
3 Man vattnar rikligt.
4 Man skördar skonsamt.
Mer kan ni läsa i vårt inlägg ”Så skördar du huvudkål”
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”11,5 kg kål på en kvadratmeter”
Wow.
Har aldrig lyckats med kål 😕
Hur många plantor i en pallkrage kan man ha?
Sår du tidigt direkt på odlingsplatse? Eller driver upp inne ?
Nyfiken på förberedelserna…
I år har jag börjat med bokashi och har höga förväntningar 🤗Oj, det vara många frågor, i vår nästa bok som redan nu går att förbestsälla finns alla svar på dina frågor. Du kan också använda sökrutan här på sidan och skriva in tex pallkrage, kål, vinterså och vintersådd. Jag tycker alltid att man ska ha tätare än vad man tror och mer gödsel än vad man kan ana. ca 5 plantor är lagom men läs om att skörda skonsamt också och blir du premiumläsare kan du läsa mer om bokashi och den religösa aspekten av denna teknik.
Odla kallt: https://farbrorgron.se/odla-kallt-aterigen-pa-bokus-forstaplats-tack// Johannes
Lämna ett svar