Din varukorg är för närvarande tom!
Syra kål – så här gör du

Hur underbart gott är det inte med egen syrad kål och vilken fantastisk metod det är att lagra mat på, syrning och fermentering alltså!
Här har vi använt receptet från Karin Bojs bok ”Syra själv”.
Just de här kålhuvudena har vuxit i en pallkrage i skogsträdgården. Denna pallkrage är lite speciell då vi gödslade jorden i den med b l a ensilage. Vi planterade sex rödkålsplantor i pallkragen i maj och täckodlade kålen med förmultnade löv. I september kunde vi skörda 7,7 kilo kål i denna pallkrage. Det är helt klart ett personligt rekord och kommer att testas igen.
Ingredienser

- Kål, vit, röd eller spetskål.
- Salt utan jod 4 tsk till 2kilo
- Ett rivjärn med mandolin eller mandolin.
- Glas eller lerkärl ( Jag föredrar glas då jag gillar att titta på processerna)
- Kummin om man gillar den smaken, ca 1-2 tsk till varje kilo kål.
Gör så här: Riv all kål inkl rotstocken och väg allting och mät upp salt. Lägg kålen i en behållare och försök att varva saltet så att all kål får salt på sig. Ett enkelt sätt är att ta lite kål och salt och liksom knåda in det i kålen när det ligger i kärlet och även med knytnäven trycka ner det mot botten. När du fyllt behållaren med kålen och saltet kan du låta den stå i 10-20 minuter så att saltet kan dra ut vätska från kålen. Sedan är det dags att knåda igen och försöka knåda och böka med kålen så att det blir rejält med vätska i behållaren. När vätskan täcker kålen är det dags att täcka kålen med en tyngd av något slag som håller all kål under vätskan. Ett av de bästa sätten och enklaste metoderna att täcka kålen på är att fylla en plastpåse med vatten och lägga ovanpå kålen så att det sluter tätt, ta för säkerhetsskull en extra plastpåse utanpå ifall det skulle bli läckage. Låt kålen stå i rumstemperatur i ett dygn eller två och flytta den sedan till en källare eller liknande där temperaturen ligger någonstans mellan 15-18 grader. Efter ytterligare 2 veckor kan du ställa den i kylskåpet och börja äta av den.Vi vet inte exakt hur länge den håller eftersom den av någon anledning brukar vara uppäten inom två månader hemma hos oss.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Syra kål – så här gör du”
fänkål är jättegott ihop med kål. särskilt rödkålen!!
Bra tips! Menar du frön i blandningen under syrningen, eller strimlad fänkål som syrar med, eller att ha färsk fänkål till? 🙂
Känner på mig att det är gott oavsett, men kul att veta!
[…] recept på kålsallad: Sallad med vitkål, morot och gurka, Coleslaw med blomkål, Syra kål – så här gör du, […]
Lämna ett svar