Din varukorg är för närvarande tom!
Samåksplantera – att ta tillvara på plats och ljus

Snart är skänken i köket belamrad av frösådder igen. Nu börjar odlingsåret inomhus och det är dags att ta bort örtsaltsburkar och vinägerflaskor och ställa dit lysrör istället. Skänken är som en parameter över var vi är någonstans i odlandet. Den speglar hela vårt liv. Här under förodlar vi inte bara våra växter, vi skördar dessutom en hel del bladgrönt. Vi kallar det för samåksplantera men det skulle också kunna heta samåksodla.

Det kommer att återigen bli som en grön oas i vårt kök och frukostbordets belysning ändras från en dag till en annan från decembermörkrets fadda stearinljussken till en bländande och ljusterapistudio. Mellan 08:00 och 22:00 är ljuset där. Här kommer många växter att starta sina liv tex Chili, aubergine, bönor, en hel del tomater, majs, malabarspenat, gurkor stevia, sötverbena, sparris, paprika, tomatillo mm. Varje vecka förändras beståndet och vartefter plantorna blir större och nya frön ska sås förflyttar vi våra plantor ner till odlingskällaren.
Att ta vara på plats och energi
När man har så mycket igång på samma plats under så lång tid under året kan man unna sig att experimentera en del. Ytan under växtbelysningen på skänken förändras hela tiden och stora plantor flyttas ner i källaren och nya frösådder tar plats och ytor belamras och friläggs om vartannat. Under ett par veckor här och där blir det möjligt för oss att odla snabba bladgrönsaker och kryddor till köket. Skulle det bli för trångt är det bara att äta upp dem. Vi samåksplanterar snabba grödor så som Sibirisk bladkål, ärtskott, rucola, koriander, dill, solrosor och malabarspenat. Vi sår fröna i de krukorna vi har tillgängliga, oftast ganska små och använder alltid planteringsjord.
Personligen har jag varit emot att odla stora mängder mat under belysning inomhus, rent energimässigt vill jag tillägga. Det går ju åt en hel del el för att lyckas odla mat på det här sättet. Rent spontant känns det bättre att plantor inte bor under belysning hela vägen mellan sådd och skörd, utan bara under ett litet tag. Då blir det mer försvarbart tycker jag och det här är vår medelväg.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar