Nu sår vi våra första chili

Bakpulverbehandling av chilifrön hos Farbror Grön
Bakpulverbehandling av chilifrön
De senaste tre åren har jag sått de starkaste chili sorterna, C. chinense ( Habanero varianter) den 8 december. Det finns ett värde tycker jag att skapa vissa ritualer och rutiner och att inte smita från dem. Som en liten obetydlig och personlig revolt mot vår tid som alltmer blivit präglat av individualism och lättja.

På bilden har jag laddat med småskålar, bakpulver och ljummet vatten. Det är så jag gör när jag sår chili, blötlägger dem i ljummet vatten spetsat med ca ett kryddmått bakpulver per 0,5 dl vatten. Ibland får fröna ligga i blöt över natten och ibland under ett helt dygn. Anledningen att jag låter fröna genomgå detta bad är att jag fått för mig att fröskalet mjukas upp av behandlingen och att fröna gror snabbare. En del håller med mig, andra menar att det inte gör så stor skillnad eller spelar så stor roll och en del använder kaliumnitrat istället för bakpulver. Har ni inte redan sått era C,chinense så är det inte försent, ni har hela december och en bit in i januari på er. Nästa sort som står på tur i januari är C,pubescense och C.baccatum dvs Rocotopeppar och alla sorter som har Aji i förnamn.
Tänker ni odla den underbart goda och violsmakande chilin Aji Amarillo så behöver även den hamna i såjord så snart som möjligt, då den är extremt trög med att sätta frukt.
När fröna badat klart placerar jag dem i mina favoritkrukor för frösådder, gamla frukt och grönsaksaskar. Sedan ställer jag in dem i ett minidrivhus som jag ställer ovanpå en värmematta som håller ca 25-30 grader och därefter placerar jag någon form av belysning ovanför drivhuset. Lampan på bilden är en vanlig skrivbordslampa från Ikea och med en vanlig lågenergilampa monterad, alltså ingen avancerad växtbelysning.
Se till att frösådderna hela tiden är fuktiga, torkar de ut nu så kan det gå så illa att alla dör.
När fröna börjar gro, vilket tar mellan 5-20 dagar så tittar jag till sådderna flera gånger per dag. Skulle det vara så att det fastnar fröskal på grodden så sprayar jag med vattenflaska på plantorna och försöker så försiktigt jag bara kan att pilla loss skalen. I år var Habanero Lemon snabbast och visade sig redan efter 5 dagar men nu efter 10 dagar har de flesta sorter visat sig ovanför såjorden.
Se till att dina frösådder alltid är fuktiga i det här stadiet, de ska inte bada i vatten men, de ska hela tiden vara fuktiga.
Förresten såjord! Jag använder alltid nyköpt såjord till mina frösådder av chili för att minimera problem som tex sorgmyggslarver som gnager på plantornas rötter. Försök att inte ta en sådan simpel genväg som att använda gammal jord, det brukar alltid straffa sig att inte vara noga vid frösådder. Vill du höfta och laborera med gammal jord så skjut på detta till den slutgiltiga planteringen där spelar det mindre roll.
När jag anser att de flesta plantorna kommit upp så byter jag växtbelysning och placerar 2 st T5 rör ovanför drivbänken. De här rören är superlätta att montera och avger mycket ljus och plantor som växer upp med mycket ljus blir kompakta. Jag vill ha så kompakta plantor det bara går och ska man odla växter den här årstiden så behövs det mycket och bra ljus. Det är inte fören i maj som chiliplantorna kan flytta ut i växthuset på avhärdning, så de har många dagar framför sig under belysning.
Intervallen på ljuset ska vara ca 12-14 h ljus och resten mörkt och jag tycker att det blir enklast att i möjligaste mån följa den naturliga dygnsrytmen, både för plantornas och familjens skull.
Efter ca 15 dagar när jag tror att de flesta frön börjat att gro så tar jag bort locket på minidrivhuset. Nu  stänger jag också av värmemattan och sänker belysningen så att den är ca 10-20 cm ovanför plantornas översta blad. Ju närmare lamporna är ljuset desto mer energi får växterna. Det enda man behöver oroa sig för  när det gäller växtbelysning i det här stadiet är om växterna kommer för nära belysningen så att de bränner bladen.
Det är viktigt att du tittar till din odling varje dag och höjer belysningen allt eftersom plantorna växer. 

Lyssna på vår podcast Två odlare emellan – Bäckmo & Wätterbäck, där jag och Sara Bäckmo pratar om chiliodling och morotssådd.


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Nu sår vi våra första chili”

  1. Profilbild för Mari Schoultz
    Mari Schoultz

    Tack för bra info.
    Ska starta årets chilisådd idag
    MVH Mari Schoultz

  2. Tack för dina tips! Jag har sått chillifrö och paprikafrö i måndags! Spännande att följa deras resa 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *