Din varukorg är för närvarande tom!
Ni slänger väl inte kryddorna
Visste du att man med enkla medel kan få matbutikens kryddväxter att ge ytterligare en skörd och ibland mer än så? Så här gör vi alltid med köpeplantor.
Många gånger är det enklare att köpa färska kryddor i livsmedelsaffärerna än på plantskolorna, helt enkelt för att vi är där oftare. Tyvärr tappar vi lite av vår intelligens när vi släpar hem sådana plantor om vi jämför med när vi köper kryddplantor från plantskolorna. Det är som att vi tror att bara för att en planta kommer från mataffären så är det en slit och släng planta man bara kan använda en gång, men det är fel, så är det ju verkligen inte!
Det finns dessutom ett antal skäl att välja kryddplantor från mataffärerna; oftast är de ekologiska, har väldigt sällan skadedjur på sig och de finns tillgängliga under årets alla månader.
Att ta hand om dessa plantor, avsett vilken sort du köpt hem, är inte bara smart eller mer hållbart utan ger dig också chansen till att skörda dubbelt eller tre gånger så mycket! Allt du behöver är några krukor, planteringsjord och gärna något gödsel. Planteringsjord har bara näring som räcker i 3-4 veckor. För att plantan ska ge skörd under en lång tid är det därför bra om jorden berikas med exempelvis fast gödsel av typen pelleterat hönsgödsel eller grönsaksgödsel. Du kan också vattna med flytande gödsel om du inte har fast gödsel.
Kryddor som är lätta att lyckas med är t ex koriander, gräslök, timjan, mejram, oregano, sommarkyndel, basilika och persilja. Det fungerar också med kruksallat. Den enda kryddan som är lite svår att hantera på det här sättet är dill. Se till att du inte klipper för långt ner på kryddorna när du skördar dem första gången. Lämna kvar några bladpar där det kan skjuta ut några nya toppar ifrån.
1. Fyll en kruka som är större än ursprungskrukan till hälften med jord. Lägg i en till två matskedar gödsel och blanda runt.
2. Ta ur kryddplantan ur den lilla krukan och dra och slit lite i rötterna så de växer i alla riktningar.
3. Fyll på med planteringsjord till ca 1-2 cm från krukans kant.
4. Vattna och ställ de omplanterade krukorna i ett söderfönster, på balkongen, uteplatsen eller i växthuset.
Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Ni slänger väl inte kryddorna”
Jaha men det var ju typiskt att det var just dill jag planterade för några veckor sen då 🙂 ser inte ut att gå så bra för den, nej…
Jag är rätt nu på det här med odling så jag funderar på om jag kan använda mig av såjord istället, har nämligen det hemma =).
Tyvärr inte! Såjord är helt ogödslad!
Kompletterat med små mängder utspädd urin borde det gå bra. Mina blommor mår bra och luktar inte.
Ngt tips på eko näring som passar? Har Biodict, men är ju för tomater o chili …
Jag kan verkligen rekommendera den här metoden. Även den nyinköpta plantan kan få ett förlängt liv genom en omedelbar omplantering i större kruka. Den ger då mer även första skörden.
Lämna ett svar