Din varukorg är för närvarande tom!
Gräsklipp till vår torra jord
Våra grödor växer, om än lite sparsamt. Potatisen har tagit sig fint. Men allt annat verkar ta lite tid på sig. Vår jord har visat sig vara väldigt sandig och skulle behöva mycket mer organsikt material. Jorden har svårt att dra åt sig fukt och när man vattnar hamnar vattnet konstigt nog mest överst i pölar och vill inte tränga sig ner. I några av bäddarna har vi blandat ner vår bokashikompost, men vi hade tyvärr inte tillräckligt, 130 liter räckte märkligt nog inte långt. Nu har vi blandat i lite gräsklipp i jorden och hoppas på ett bättre resultat. Vi har också gödselvattnat med EMA för att tillföra goda mikroorganismer till jorden. EMA är ett slags gödselvatten som innehåller samma mikroorganismer som finns bokashikompost-processen. Man brygger det själv eller köper det färdigbryggt. Vi har bryggt vårat själv, mer om det vid ett senare tillfälle.
Vår lökbädd har tagit sig bra och snart, kära grannar kan vi börja gallra. Man drar då upp hela löken med blast där de sitter som tätast. Dessa minilökar kan ätas som vårlökar.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Gräsklipp till vår torra jord”
Hej, jag skulle garna höra hur du brygger EMA?
Tack pa forhand!
Bodil
Hej. Det kommer här. Vill du ha det rätta proportionerna så hojta till igen. Vi köpte melass, EM och jäskärl från ett företag som heter Greenfoot https://www.greenfoot.se/
Här kommer du till vårt inlägg om EMA. https://farbrorgron.blogspot.se/2012/06/emema.html
Tack!!! det var verkligen intressant lasning! jag laste i artiklen at det skulle vara: 9 dl vatten med 0,5 dl EM och 0,5 dl rörsockermelass,
jag blev valdigt intresserad av bakashi, det later ju fantastiskt bra. Jag vill garna leva sa naturligt som möjligt (sa gott det nu gar i en en storstad..)
om jag har forstatt ratt sa behover jag for att börja med bokashi, luftatakarl och EM? det verkar som man sen kan blanda EM med vetekli for sin egen bokashimix, jag investerar garna for en battre miljö, men samtidigt köpa sa lite som möjligt "extra" utan gora det sa naturligt som möjligt..
ar det mycket battre med jaskarl an i en petflaska tror ni?
vilken spannande blogg ni har!
tack pa forhand!
Bodil
[…] Läs mer om dessa gödsel: Göra eget ogräsgödsel och ensilage, Gräsklipp till vår torra jord […]
Lämna ett svar