Det är alltid kul att skapa pepparkakshus. Ibland har vi köpt färdiga delar att bara montera och garnera, andra år har vi varit mer kreativa. Här har vi skapat vårt egna pepparkakshus som föreställer vår stuga i Skogsträdgården.
Det är inte helt lätt att skapa mallar för ett pepparkakshus. Förra året ville vi göra en modell av vårt hus vid skogsträdgården. Det hade vi gjort tidigare en gång och vi sparade mallbitarna. Men visst är det lustigt att när man väl ska ha det man sparat på ett särsilt bra ställe, så har man glömt bort var. Vi fick lov att skapa en ny mall. Det var i och för sig lika bra, eftersom det tidigare huset blev lite oproportionerligt.
Visst kan man rita mallar på fri hand om man är bra på det, men det är alltid lättast att utgå från en bild. Vi letade rätt på en bild av vårt hus, förstorade den till en bra storlek och gjorde bilden svartvit (inte nödvändigt). Sedan skrev vi ut bilden i två exemplar och klippte i delar. Vi behövde också tilläggsrita tre gavelsidor samt takdelarna och sidorna på veranda delen.
Pepparkaksdeg
För den som vill ha extra guldstjärna i kanten är det egen deg man bör göra, men tyvärr är vi lite lata just på den fronten. Köpt deg fungerar alldeles utmärkt. När man ska kavla ut degen är det en fördel om man inte kavlar allt för tunt. Eftersom degen sväller i ugnen är det bra att göra fönsterhålen något större än på mallen. Något som är viktigt är att lägga degdelarna på plan plåt och vara noga med att inget hörn eller kant kommer på plåtens upphöjda kant. Skulle det hända kan man värma pepparkaksdelen i ugnen en stund till så att den mjuknar och så kan man platta till den på nytt. Om en kant är ojämn har vi kunnat skrapa med en vass liten kniv för att jämna till. Det blir lite som att fila på trä.
Sockerlim
Vi limmade rubbet med smält socker. För att göra sockerlim häller man ett par deciliter i en stekpanna och värmer pannan tills sockret påminner om sirap. När det är rinnigt är det dags att använda det som lim. Vi tycker det blir enklast att doppa ner sidorna i sockerlimmet istället för att försöka stryka på limmet med en bordskniv eller liknande. Men det är väl en smaksak. Sockerlim stelnar otroligt snabbt. Har man, som vi, tagit stekpannan från spisen behöver man värma på limmet med jämna mellanrum.
Kristyr
Som man kan se på bilden så är kristyren på plats innan ihoplimmandet. Det tyckte vi kändes lättast. Vi brukar göra kristyren utifrån receptet i ”Vår kokbok”. Vi rör då ihop 2 deciliter florsocker, 1/2 äggvita och några droppar ättikssprit. Därefter la vi smeten i en plastpåse och klippte ett pyttelitet hål i ena hörnet . Vi brukar öva lite på en vanlig pepparkaka eller på ett bakplåtspapper.
Delarna är på plats
Vi orkade inte färdigställa hela huset vid ett och samma tillfälle utan delade upp de olika momenten. En dag fixade vi mallarna. En annan dag bakade vi delarna och därefter dekorerade vi delarna med kristyren. De sista momentet blev att sätta ihop hela bygget. Och allra sist placerade vi en ljusslinga inunder huset så att det lyste fint i mörkret.
Här kan du finna flera recept och inlägg om jul: Artiklar som hör julen till
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar