Din varukorg är för närvarande tom!
Vår egna rödbetssallad

En egen rödbetssallad går snabbt att göra och dessutom blir den mycket godare än köpt. Denna sats fyller burken på bilden och dessutom blir det några matskedar över.
Herre min skapare vad gott det blev! Som alltid är egentillverkad mat så svårslagen i både smak och känsla. Tidigare i år, när jag la in några burkar rödbetor, kryddade jag en av burkarna lite extra med kryddnejlikor, faktiskt med det här receptet i åtanke. Det var som att andas in ett andetag jul när jag öppnade locket på burken. Tillsammans med egenodlad pepparrot och inlagda gurkor från tillsammansodlingen bestod denna underbara sallad av hela tre ingredienser vi odlat 18 meter ifrån vår vår ytterdörr i staden. Sådant får mig att få gåshud! Oavsett om du odlat grödorna själv eller inte, tror vi att du kommer kunna njuta i stora drag. Vi önskar dig en smakrik jul.
Ingredienser
- 400 g inlagda rödbetor
- 1 dl finhackad ättiksgurka
- 1 lagom stort äpple
- 1 halv liten rödlök
- ca 1 dl creme fraich
- 1 dl majonnäs
- 2 msk riven pepparrot
- salt
- svartpeppar
- en skvätt senap
Gör så här: Hacka rödbetorna, rödlöken, äpplet och blanda i en skål. Blanda ner pepparrot, senap, crème fraich, majonnäs och kryddor. Blanda väl. Det går att servera direkt, men smakerna blandar sig bättre om det får stå i kylskåpet över natten. Håller upp till en vecka i kylskåpet.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Vår egna rödbetssallad”
Påminner om mina barndoms jular.Creme fraiche fans inte då.Vi hade hacka urvattnad saltsil i och kallade det för Sillsalad,mycket gott.
Jättegod!
Om man inte kan äta creme fraiche (mjölkprotein)? Cashewgrädde?
Ja då kan man experimentera med sådant, det finns ju en uppsjö av färdiga produkter och grejer man kan göra själv. Berätta vad du använt så att fler får reda på det :).
Jag tål inte mjölkprodukter. Det funkar fint med bara majonäs . Kokosyoghurt blir nog bra oxå .
Lämna ett svar