Din varukorg är för närvarande tom!
Tempeh
Tempeh är en proteinrik läckerhet som oftast består av sojabönor. Tempeh är en produkt baserad på sojabönor. Den passar bra att använda i vegetarisk matlagning för att berika med just protein. Med hjälp av en svamp ”Rhizopus Oligosporus” ( släkt med vitmögelsvamparna som används på ost) så fermenterar man bönorna och får en fast välsmakande produkt att leka med i köket. Processen är trots sina ca 30 timmars tillagningstid ganska enkel och kräver ingen stor arbetsinsats.
Ingredienser
Torkade sojabönor som blötlagts i vatten över natten
Tempehsvampsporer
Några fryspåsar
En skvätt äppelcidervinäger
Ett vasst föremål typ strumpsticka, potatisprovare eller liknande
Ett galler att lägga påsarna på
Ett lite varmare ställe att placera dem på, ovanpå ett kylskåp eller i ett dvdskåp
Gör så här: Blötlägg sojabönorna över natten, byt vatten och koka upp och låt koka i 15-30 minuter. Häll av bönorna, låt dem rinna av ordentligt och häll dem i en stor bunke. skölj dem inte, vatten innehåller bakterier. (Det allra bästa är att mixa bönorna i en handvevad köksassistent så att alla går sönder. Ofta finns det en kniv som skär grovt och då är det mycket lättare för svampmycelet att tränga in överallt och du får fastare tempeh som inte faller isär). Men du kan också skala bönorna med hjälp av en ballongvisp och eller en kniv som du rör runt i bönorna och genom att trycka sönder dem lite med en mosstamp, gaffel eller liknande redskap. Det viktiga är skalet rivs sönder.
Stänk sedan över 2-4 msk äppelcidervinäger och låt bönorna svalna till under 40 grader.
Tillsätt därefter 2 g svampsporer per kilo bönor och blanda väl.
Häll bönorna i 2-3 l fryspåsar och packa dem som platta kakor som helst inte bör vara tjockare än 3 cm. Stick därefter lagom många lufthål genom påsarna, i rutmönster 15 x 15 mm. Jag sticker rakt igenom påsarna så att påsarna är perforerade raktigenom. För få hål kan kväva svampen och för många hål sätter igång sporbildningen, vilket man vill dra ut på in i det längsta.
Därefter lägger man svamppaketen på ett galler som du placerar ovanpå en plåt. Fermentera dem i 28-32 grader. Efter 20-24 timmar sätter svamptillväxten igång och det börjar att utvecklas värme. Blir paketen varmare än 37 grader så kan svampen dö, så titta till dem lite oftare efter det har gått 20 timmar. Låt tempehn fermentera tills den blir vit rakt igenom och helt övervuxen med svamp.
När det visar sig några små svarta prickar (sporbildning) så kan man sänka temperaturen till 25-28 grader, men lägre temperatur kan också fungera. Där kan man experimentera och se vad man tycker funkar. När det dyker upp ännu fler prickar så är det dags för temphen att vila i kylskåpet och där kan den ligga i ett par dagar. Conny på Macogrönt har testat att torka dem i varmluftstork på 65 grader, lägre temperatur rekomenderas inte. Jag brukar frysa dem och tina dem långsamt när jag ska använda dem. Funkar inte så bra att tina dem i mikrovågsugnen.
På Macogrönt kan du köpa svampsporer, hittar du inte uppgifter eller pris så maila dem så ordnar de det.Det här receptet är en kombination av ett recept som Conny på Macogrönts skickade till oss och vårt eget experimenterande.
Vi fermenterar vår tempeh ovanpå vår dvdspelare i ett skåp. För säkerhetsskull stoppar vi också in en skrivare som vi sätter på standbye för att få rätt värme.
Som med alla processer så behöver man ju göra dem ett par gånger för att få in känslan i dem. Men följer du dessa anvisningar så lär du lyckas redan första gången. Lycka till!
På bilden har vi marinerat tempeh i tre oliks smaker: Currymasla = honung, curry, garam masala och en skvätt sweet & chillisås, Aztekstyle = rökt paprikapulver, lite japansk soja och chilisås, Nipponflavour= Noriflingor, rostatde sesamfrön, en skvätt socker och japansk soja. Tempeh steks med fördel ganska hårt så att de får en knaprig stekyta. Ibland är det godast att bara steka dem i rapsolja och smör med några stänk japansksoja. Ett perfekt proteintillbehör till hemodlad potatis och en kall örtgräddfilssås. Smaklig måltid.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar