Din varukorg är för närvarande tom!
Syrénsaft på Johannes vis

Vi har provat att göra saft av syrénblommor. En saft som vi aldrig tidigare smakat. Vi blev glatt överrraskade av den fräscha och friska smaken. Helt klart en ny favorit som kommer göras varje år när Syrénen blommar.
Ingredienser
90-100 syrènblomklasar typ vanlig lila bondsyrèn.4 kg socker
100 g citronsyra
4 st citroner
2 limefrukter
4l kokhett vatten
atamon
Gör så här: Koka upp vattnet. Ta bort den stora kvisten i varje blomklase, skiva citroner och lime tunt. Blanda syrén, citron, lime, socker och citronsyra i en stor bunke eller hink med lock. Häll över det kokande vattnet, rör om och täck hinken. Låt stå svalt i 3 dygn, sila av i silduk, koka upp, tillsätt atamon, låt svalna och tappa upp på atamonsköljda flaskor.
När saften är klar visar den en stark vacker färg. Om man förvarar saften i kylskåpet bevaras färgen bättre. I rumstemperatur avtar färgen.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Syrénsaft på Johannes vis”
Jag gjorde ett liknande recept förra året:) Jag lade in mina flaskor saft i frysen och på så sätt kunde njuta av saften längre. Jättegod att blanda med bubbelvatten eller i bålen:)
Jättefina bilder ni har fått till:)Tack:) och tack för bra tips med bubbelvatten. Syrènsaften är verkligen fantastiskt god. Jag lät nästan alla mina flaskor stå i rumstemperatur i några dagar innan de placerades i källaren. Vilken chock vi fick när den vackra färgen försvann! Den är lika god men har inte kvar sin rödaktiga ton utan har blivit lite åt det gula hållet. Ett tips borde därför var att förvara den svalt, ja gärna i frysen eller färga den med lite röbetsavkok.
Kan jag göra samma sak med fläderblommor från min fläderbuske?
Absolut det är samma koncept, med hett vatten över blommorna, stå i fyra dagar med socker osv. Jag har dock aldrig testat med lime där, utan bara med citron. Här i Västerås har fläderblommorna inte börjat att slå ut än, så därav har jag inte hunnit att göra någon ännu och lägga ut ett recept. Men det kommer:)
Perfekt då ska jag testa ditt recept på mina fläderblommor. Fick tips om att ha lite gin i också 🙂
Spännande! Fast jag får samla blommor i 25 år för att få ihop till receptet på mitt träd…
Lämna ett svar