Din varukorg är för närvarande tom!
Störbönor – våra favoritbönor
Jag har svårt att tänka mig att odla en endaste sommar utan störbönor som klättrar vackert på våra gamla krakstörar någonstans i våra trädgårdar.
Det här är den sista grödan på säsongen tillsammans med gurkväxterna som förodlas inomhus. När bönorna flyttas ut till växthusen för avhärdning släcker vi ner i vår odlingskällare för den här säsongen och all odling flyttas ut. Ibland har störbönorna fått stå alldeles för länge i sina krukor bredvid varandra så att det blivit ett fruktansvärt trassel. Istället för att försöka trassla loss dem från varandra med risk att ha av topparna brukar jag plantera ner dem som i en klunga runt en krakstör och sedan leda upp dem försiktigt i hönsnätet.
Störbönor
Phaseolus vulgaris
Brytbönor, vaxbönor, skärbönor
Störbönor vårsås inomhus i maj i soligt fönster eller under växtbelysning. Slutplanteras utomhus maj–juni, i pallkrage eller på friland.
Vi har genom åren odlat både låga och höga bönsorter, men kommit att fatta starkast tycke för de högre. De ger rikligare avkastning än de lägre och kan med hjälp av växtstöd bli grödor som lyfter din grönsaksodling både estetiskt och praktiskt. Höga grödor fångar solen bättre än låga och lämnar plats för fler grödor. Runt bönorna kan du med fördel odla zucchini, vintersquash eller majs.
Höga bönor behöver alltid något slags stöd att klättra på. Du kan i princip använda det du har till hands och vad din fantasi tillåter, men gärna stöd som är 2–3 meter höga. Får du tag på gamla hässjestörar/krakstörar kan du bygga enkla och snygga stöd genom att fästa höns- eller kycklingnät runt stören, se s 202. Led in de första slingrande skotten i nätet så hittar de en väg uppåt att klättra på.
Alla baljväxter kan med hjälp av kvävefixerade bakterier i rötterna eller jorden använda kvävet från luften. De behöver därmed inte så mycket gödsel. Det är smart att odla baljväxter där du året efter tänker odla mer näringskrävande växter som kål, rotselleri, majs eller lök.
Att koka bönorna för att sedan marinera dem i en hemvispad vinägrette är något som hela familjen uppskattar väldigt mycket.


Våra senaste inlägg
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar