
Att samplantera är roligt och framför allt vackert. Genom att kombinera olika växter på en och samma yta kan det bli otroligt effektfullt.
En gång kom en vän till oss med en lista på sådant man kunde odla tillsammans och sådant man inte kunde odla tillsammans. Hen var ganska övertygad om att listan var att betrakta som tillförlitlig. Det stod till exempel att vissa grödor som sås eller planteras nära varandra kan skydda varandra mot skadedjur, medan vissa kombinationer av växter kan leda till sämre tillväxt. Vi hade sett liknande rekommendationer förut och valt att inte lita så mycket på det, utan mer på våra egna iakttagelser och analyser.
De senaste tio åren har vi blandat växter lite hur som helst. Eftersom vi förkultiverar det mesta har vi en massa plantor som vi kan kombinera och skapa med. Ibland vill vi maxa en yta med så mycket som möjligt eller så kanske vi vill göra en snygg odlingsyta med växer som passar ihop rent estetiskt. Det störta bekymret när vi sysslar med samplanteringar är inte skadedjuren eller sjukdomarna som sådana där samodlingslistor fokuserar på. Det vi sett som ett problem är mer att vissa växter växer fortare än andra och passar på att breda ut sig så att de långsammare skuggas. För oss gör det inte så mycket, vi har ju så många plantor att laborera med.

Så skapar man en vacker samplantering
Några växter som brukar vara lyckosamt att samplantera är broccoli, sallat och någon eller några olika slags sommarblommor. Egentligen är det kanske mest broccolin vi är ute efter, men istället för att endast fokusera på sex broccoliplantor i en pallkrage, brukar vi plantera fem plantor och emellan dessa lite andra plantor vi har tillhands. Då blir pallkragen inte bara en plats för matalstrande, utan en fröjd för ögat också.
_________________________________________
Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.
Logga in Mer om prenumerationer
Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
__________________ _________________
Lämna ett svar