Din varukorg är för närvarande tom!
Örtbröd med en massa kryddgrönt
Vi älskar egna kryddor. Vi odlar dem i mängder och varje sommar brukar vi skörda för att kunna frysa in kryddväxterna. Glasburkar fylls med tex hackad dill, persilja, gräslök eller hela blad av basilika. Några burkar får en blandning av olika växter. Oftast använder vi innehållet i brukarna till olika maträtter och såser, men det är fantastiskt gott att blanda i en bröddeg och göra sitt eget örtbröd. Bilden ovan är tagen i vintras då vi ville rensa i frysen då vi hade halvtomma örtburkar som tog en massa plats. Nu har vi färska kryddor i odlingen som vi kan baka med i stället. I bullarna brukar vi blanda ner basilika, dill, persilja, timjan och vinterkyndel. Man kan blanda vilka örter som helst som man gillar. Även torkade kryddor blir goda i brödet.
Örtbröd
Ingredienser till 16 små bullar
- 25 g jäst
- 3 dl ljummet vatten
- 1/2 tsk salt, gärna örtsalt
- 2-3 msk olivolja eller rapsolja, gärna smaksatt
- 1 näve färska, frysta eller torkade kryddväxter tex oregano, basilika, persilja, dill, vinterkyndel, timjan mm
- 6 dl vetemjöl till degen och 1 dl till utbakning
Gör så här: Smula jästen i en bunke. Tillsätt ljummet vatten och rör tills jästen löst sig. Häll i salt, olja och finhackat kryddgrönt. Blanda i mjölet och rör till en deg. Låt den vara lite kletig. Jäs under kökshandduk i ca 60 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader.
Efter jäsningen delas degen i 16 delar och formas till runda bullar. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa ytterligare en kvart.
Grädda bullarna i ugnen tills de får en lite gyllenbrun yta.
Tomat- och fetasallad
Efter en resa i Grekland blev barnen överförtjusta i en sallad gjord på tomat och fetaost. Till varje frukost åt de salladen på sitt frukostbröd.
Ingredienser
- tomat
- fetaost
- torkad oregano
- olivolja
- örtsalt eller vanligt salt
Gör så här: Skär tomat och fetaost i tärningar. Lägg i en skål. Smula över oregano och strö över örtsalt/salt och häll i en sätt olivolja. Rör runt så att allt blandas. Låt stå en stund i rumstemperatur innan servering. Fördela salladen jämnt på brödet och ringa lite av oljan över så att det kommer ner i brödet.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar