Odla vitlök från egen vitlök

Om man får en riklig skörd av vitlök kan det vara roligt att spara klyftor till eget utsäde. Att ta egna frön, lökar eller knölar till kommande odlingar är roligt, men också billigt och en självhushållares dröm. Kanske har du fått ihop rejält med vitlökar och är nyfiken på att odla vidare på det du har?

För att skaffa sig eget utsäde från egen vitlöksodling behöver man börja med rätt slags vitlök. Att sätt vitlök från matbutiken är ingen bra idé. Den vitlöken är först och främst inte anpassad till vitlöksodling. Ett certifierat utsäde är vad man ska skaffa sig. Det finns butiker på nätet som säljer det, vitlökklubben till exempel. Men i handelsträdgårdar kan det också finnas. Det går också bra att få/köpa klyftor från en odlarvän som odlar vitlök utifrån certifierade vitlökar. När man införskaffat sig ”rätt vitlök” är det bara att börja odla. I vårt inlägg: Odla steg för steg – vitlök kan du läsa mer exakt om vitlöksodling.

Skörden

Skörden av vitlök sker hos oss, i odlingszon 2 och 3, någon gång i slutet av juli eller i början av augusti. I högre zoner behöver man ofta vänta längre. Ett tecken på att det är dags för skörd är att en del av blasten börjar gulna och bli fnasiga. Försiktigt lirkar vi ner en grep vid sidan av en eller två lökar och vränger till med den uppåt. Sedan tar vi med en hand tag i blasten på en vitlök och drar upp den med fast hand samtidigt som vi hjälper till att vicka med grepen. Med grepens hjälp minimerar vi risken för att dra av blasten så att vitlöken blir kvar i jorden där det blir svårt att hitta den. Vilket har hänt så många gånger tidigare.

När alla lökar är uppe brukar vi borsta bort jordrester och sedan låter vi lökarna antingen torka luftigt i solen eller inomhus, det beror lite på på vädret. Det vanliga hos oss brukar vara att löken först ligger några dagar utomhus vid soligt väder och därefter hamnar inomhus. Om det blir för fuktigt utomhus eller regnar tar vi in de nyskördade vitlökarna direkt och låter dem torka på ett par utbredda tidningar inomhus. Efter 2 – 3 veckors torkning knipsar vi av den torra blasten ca 5 cm ovanför lökarna och sedan är det dags att sortera dem.

De finaste läkarna blir till utsäde.

Sortera lökarna

Först går vi igenom alla vitlökar och sorterar bort de skadade och de eventuella vitlökar som splittrats upp och lossnat eller där klyftorna nästan trillat ur. Dessa kommer på plats ett i kön för matlagningen då de har kortast hållbarhet. Sedan sorterar vi bort de största och mest exemplariska vitlökarna. Dessa ska bli utsädesvitlökar och hamnar således i en speciell behållare, den så kallade finskålen. Alla resterande små, mittemellan och några enstaka solitärlökar hamnar i skålar och korgar i köket, aldrig i kylskåpet.

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *