Odla egen svamp

Att odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla svamp på flera olika sätt, i bäddar, i stockar, i små hus och i block. Och till och med utan trädgård. Välj det sätt som passar dig och ditt liv bäst och kliv in i svampodlandets mysterium. Den här artikeln gör vi i samarbete med Svamphuset.

Den här artikeln gör vi i samarbete med Svamphuset som ger dig just nu 15% rabatt på ett helt köp om du anger koden FARBROR15. Rabatten gäller även på nedsatta produkter som deras kit men koden kan INTE kombineras med andra rabattkoder. Rabatten gäller till den 31/5 2025.

Svamphuset

Läs mer om alla svampar du kan odla på Svamphuset: Svamphuset.com . För dig som är ny när det gäller att odla svamp kan du läsa mer här: Lär dig svampodling.

I den här artikeln berättar vi om flera olika sorters svampar och tekniker vi testat och som du kan finna på Svamphuset. Vissa är snabba och andra långsamma, det gäller att välja det du tycker verkar roligast och som passar för dig. Svamphuset har ett gäng avancerade svampar att odla så som stolt fjällskivling, blomkålssvamp, spängticka och toppmurkna mm. Det finns verkligen en svamp och en teknik för alla.

Den här artikeln gör vi i samarbete med Svamphuset som ger dig 15% rabatt på ett helt köp om du anger koden FARBROR15. Rabatten gäller även på nedsatta produkter som deras kit men koden kan INTE kombineras med andra rabattkoder. Rabatten gäller till den 31/5 2025.

Stock och block

Vi har både odlat i stockar och block sedan några år tillbaka med lyckat resultat. Nytt för oss i år är att odla jättekragskivling i spån och pellets ute i trädgården. Det ska bli jättespännande! Här kan ni läsa mer om denna teknik: Färdiga kit för trädgårdsodling.

Här kan du klicka in och läsa mer: om de olika teknikerna och kiten Färdiga svampodlingskit, stockodling, inomhusodling, svampodling i trädgård, avancerade svampodlingar

Svampälskare sedan unga år

Som svampälskare sedan unga år med tusentals mil i skog och mark var steget för mig att odla svamp inte så stort. Att jag fick min första champinjonlåda när jag var fem år gjorde ju inte saken sämre, då jag väldigt länge burit på en erfarenhet att odla svamp. När det gäller odlingssvamp så finns det en hel del spännande sorter att välja mellan. En del av dem, som grå ostronskivling och igelkottssvamp, kan även finnas i det vilda även om den senare svampen både är sällsynt och fridlyst.

För inomhusodlaren

För inomhusodlaren med eller utan trädgård är svamphusen och odlingsblocken det givna alternativet för svampodling. Dessa svampodlingskit kommer färdiga och är redo att sättas igång på nolltid, bara att följa instruktionerna så är du igång. Tiden från igångsättning till skörd går ofta väldigt snabbt och många gånger får man ut flera skördar från samma kit. Vårt skörderekord av shitake på odlingsblock är över ett kilo från samma block under en månads tid. Närodlat och med en kvalitet som överstiger shitakesvamparna man kan finna i livsmedelsaffärerna.

Stockar eller bädd

Har man möjlighet att odla utomhus är stockodling eller att odla i bädd riktigt kul. Det går inte lika snabbt att få skörd som när man odlar i hus eller block, men i gengäld får man mer över tid. Arbetsinsatsen är lite större än för hus och block, men när man borrat hål i stockarna, ympat in mycel och förslutit med bivax, eller grävt en bädd och tillfört pellets och spån, har man investerat för framtiden.

På svamphuset kan du även finna odlingskit till stolt fjällskivling och blomkålssvamp. Vi har lyxen att ha båda dessa svampar i våra odlingar, så vi slipper att odla dem. Klicka in på Avancerade svampodlingar om du vill få dessa svampar nära dig.

Den här artikeln gör vi i samarbete med Svamphuset som just nu ger dig 15% rabatt på ett helt köp om du anger koden FARBROR15. Rabatten gäller även på nedsatta produkter som deras kit men koden kan INTE kombineras med andra rabattkoder. Rabatten gäller till den 31/5 2025.

Här kan du läsa mer om min, Johannes svamphistoria: Min svamphistoria


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *