Det finns många användningsområden för stora och härligt gröna bondbönor. De passar i soppor, humus, sallader, risrätter och i falafel. Som kokta eller frästa passar de som ett gott tillbehör till middagen.
Johannes första minne av bondbönor var de hemodlade som hans mormor hade i Ängamatssoppan. Mitt första minne är från en salladsbuffé där det var kokta bondbönor tillsammans med finhackad rödlök och saft av citron. Mycket friskt och gott.
Nästan varje år sedan vi startade med bloggen och började odla lite mer storskaligt, har vi haft ett gäng bondbönsplantor. I början av säsongen när de blommor doftar de fantastiskt och plantorna är vackra inslag i grönsaksodlingen.
Vartefter sommardagarna går, växter de kraftiga bönbaljorna fram. Har man aldrig odlat bondbönor tidigare och endast har ärtor och brytbönor som referens, kan man bli ganska häpen över baljornas svulstighet.
Bondbönor klarar tidig sådd
Redan i slutet av mars- april kan man direktså bondbönor, i alla fall om man odlar i zoner upp till 3. Vi brukar vid den tiden sällan ha iordningställt en odlingsplats för bondbönorna. Därför händer det att vi istället förkultiverar bondbönorna i krukor eller pluggbrätten ute i kallväxthuset. På så sätt kan vi sedan plantera ut plantorna när vi har fixat en plats. Det går också bra att så bondbönorna senare, ja fram till juni brukar gå bra. Junisådda bondbönor har hos oss hunnit ge skörd, men vi upplever att det inte blev så bra. Inte lika många baljor som tidigaresådda och inte lika stora bönor.
Knep för att snabb groning
_________________________________________
Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.
Logga in Mer om prenumerationer
Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
__________________ _________________
Lämna ett svar