Odla ärtskott – en superenkel gröda att odla själv

Ärtskott

Att odla ärtskott är enkelt och går fort. Fröna (ärtorna) kan sås året om och är perfekta att så nu när det kanske inte finns så mycket kvar att skörda i odlingen.

Ibland får vi frågan om vilken grönsak som är allra lättast att lyckas med. Det finns såklart många som är ganska lätta om man vattnar och sköter om dem, men ärtskott kommer nog på delad andraplats med smörgåskrasse. Det går fort och man behöver inte plantera om eller ha en särskilt gynnsam odlingsplats. Det räcker med ett fönster, behållare med jord och vatten. Ja, och så ärtor såklart.

Vilka ärtor ska man odla?

Det är kanske lätt att tro att ärtskott är en slags ärtsort som ger extra läckra skott, men så är inte fallet. Man kan odla vilka ärtor man vill. Eftersom det bara är själva skottet, den trinda stjälken man vill åt, finns inga krav på den färdiga baljan eller ärtorna däri.

Allra enklast och billigast är det att köpa torkade ärtor i matvaruaffären. Du vet, sådana som man köper när man ska göra ärtsoppa. Det brukar finnas gula och gröna ärtor och det gör detsamma vilka man använder.

Vi lägger oftast ärtorna i blöt först, då går det lite fortare.

Blötlägg så går det snabbare

Från varje ärta växer det upp en stjälk. Utifrån den vetskapen kan man planera hur många ärtor man vill så. Ibland gör vi misstaget att så ett flertal behållare med ärtor och då kan det bli lite väl mycket att skörda vid samma tid. Bättre är kanske att så i omgångar så man får skörd över en längre tid.

Vill man ha ärtskotten klara rekordsnabbt kan man lägga ärtorna i vatten i upp till ett dygn innan sådd. Då har ärtorna vaknat och kommer snabbt öppna sig för att få fram en blivande rot och en blivande stjälk. I och med att ärtorna legat i blöt har de fått suga åt sig en massa vatten redan från start innan de hamnar i jorden.

Utan blötläggning

Hoppar man över steget med blötläggningen innan, behöver man istället se till att vattna rikligt vid sådden. Ett tips kan vara att förbereda en gäng krukor med ärtor och sedan kicka igång dem med vatten med några dagars mellanrum. Då ska man alltså helt slopa blötläggning.

Ärtskott på väg upp
En kruka full av livskraft.

Sådden

Vi brukar förse krukor eller plastbehållare med planteringsjord, ca 4 centimeter från kanten. Därefter lägger vi ärtorna jämnt över jordytan. De kan ligga tätt, nästan ovanpå varandra. Över ärtorna strör vi ett lager jord, ungefär två centimeter.

Sedan är det dags att vattna så att jorden blir genomblöt, extra mycket om ärtorna inte blivit blötlagda innan sådden.

Ganska så snart efter sådden kan man se hur det börjar röra sig i jorden. När ärtorna öppnar sig och utvecklar rot och stjälk kan jorden tryckas upp. Det gör ingenting. Se till att vattna regelbundet så att inte jorden i behållaren torkar ut helt och så att jorden trycks ned.

Ärtskott och andra ätbara växter i vårt fönster
Kaffe, malanbarspenat, ärtskott, lampa, Chili och tomat.

Skörda ärtskott

Från att några gröna stänglar kan skymtas ovanför jorden kan man börja skörda. Men väntar man tills de är ungefär 15 centimeter eller mer, får man mer mat. Blir stjälkarna för långa kan de bli lite hårda och inte riktigt lika aptitliga. När vi skördar klipper vi av önskad mängd eller nyper av med naglarna.

Det vi mest gör med våra skördade ärtskott är att äta dem i sallad. Något som är riktigt gott att göra om man har mycket att skörda är ärtskottspesto. Några stjälkar på smörgåsen är fantastiskt gott. Det har hänt att vi glömt att skörda och då växer plantorna vidare, blommar och kanske frambringar ärtskidor. Det är lite roligt om det händer, men någon stor ärtskörd kan man nog inte förvänta sig, i alla fall inte av ärtskott i en inomhusodling.

Hoppsan en spontan samodling av potatis och ärtor, frodigt värre.

Spontana ärtskott

Ett år hade vi hört att man kunde använda torkade ärtor i vinterkängor som blivit blöta. Ärtorna skulle mirakulöst suga upp all vätska och liksom på ganska kort tid torka kängorna på insidan. Vi vara bara tvungna att testa. Men vi blev ganska besvikna på resultatet. De verkningslösa ärtorna kastade vi ner i en pallkrage mitt i vintern, vecka 8 . Till en början hände ingenting med dem, så vi tänkte att det inte skulle bli något av dem och så petade ner potatis i kragen på vårkanten. Men döm om vår förvåning, varenda ärta grodde och gav oss mängder med ärtskott som vi inte hann äta upp. Istället blev det ärtskidor som vi smaskade på i början av sommaren. Vi tog dem medan de var platta och söta. När de svällde upp var de inte lika söta längre, de var ju trots allt någon form av spritärt.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *