Din varukorg är för närvarande tom!
Odla året om
Vi odlar året om, varje årstid. Dels för att sprida ut arbetet över tid, dels för att kunna njuta av egenodlade ingredienser så ofta som möjligt. I Alla fingrar gröna vägleder vi dig i odlandet av 36 olika grödor.
Höstsådd
För oss är det näst intill omöjligt att bestämma när odlingssäsongen börjar och när den slutar. Sådd och skörd går om vartannat. Men för att försöka ge en bra bild kan vi säga att odlandet påbörjas vid sen höst, sk höstsådd. Då är det dags för persilja, dill, vitlök, jordärtkocka, morot och palsternacka att direktsås på friland eller odlingslådor. Dessa ska sås så sent att det inte börjar gro. Sedan ligger de där i jorden och laddar för våren. Då är de redan vana vid klimatet utomhus och sätter igång när de själva vill. Genom höstsådd brukar man få en tidigare skörd. Under senhösten brukar det finnas kål att skörda och likaså kryddväxter, möjligtvis även rotselleri, majrova och purjolök om det finns några kvar.
Vintersådd
När vintern är på gång på allvar förkultiverar vi särskilt långsamma chili inomhus. I växthuset vintersår vi olika kryddväxter som dill, gräslök, persilja, timjan, vinterkyndel. Rucola, sallat, kål och majrova fungerar också mycket bra för vintersådd. Med vintersådd, menar vi att så i plastbyttor, ställa dem utomhus med ett lager snö över och låta fröna i sin egen takt väckas frampå vårkanten. Vissa av växterna skördar vi så fort de vuxit upp en bit och andra planterar vi ut på lämplig plats i trädgården när våren är i full gång. Under vintern njuter vi att tidigare skörd som vi frusit in, torkat eller lagrat på annat sätt.
Vårsådd
Vårsådd är den allra vanligaste formen av sådd. Den kan ske på flera sätt beroende på grödor och tillgång till odlingsplatser. På våra fönsterbrädor sås varmgroende växter, i växthuset sås grödor som gärna trivs i lite kallare klimat. När risk för frost är över kan mycket direktsås eller planteras ut. Rucola, sallat, kryddväxter brukar kunna skördas från vintersådden. Och snart kan rabarber skördas till paj, saft och sylt.
Sommarsådd
Under hela juni, juli (och möjligtvis någon vecka in i augusti) är det sommarsådd som gäller. Vi brukar se till att förkultivera några omgångar till av lite av varje. tex rödbetor, sallat, kryddväxter, rucola, och olika kålsorter som vi planterar ut när utrymme finns i trädgården. När potatisen och vitlöken är skördad brukar det finns mycket plats för sommarsådda grönsaker. Vissa snabbväxande växter så som rucola och dill sår flera omgångar. Under sommaren brukar det finnas mycket i trädgården att skörda och njuta av.

Odla året om
Att så och skörda hela året kräver lite planering och eftertanke. Först och främst behöver man odla sådant som man tycker om och i lagom mängd. Det är lätt hänt att man sår för mycket och får en massa skörd av samma gröda samtidigt. Genom att sprida ut sådder, får man skörd under en längre tid. En del grödor tar kort tid på sig att bli skördeklara tex rucola, dill och sallat. Medan andra växter behöver lång tid på sig tex vitlök, rotselleri, chili och aubergine. Mer om att så vid olika tidpunkter under året och tips om hur man kan planera sitt odlande finns i vår odlingshandbok Alla fingrar gröna.
Våra senaste inlägg
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Odla året om”
Hejsan
I er gröna bok skriver ni jätte bra om vilka grönsaker man kan vinterså. Ni har där ett kapitel om kål och nämner där 3 sorters kål. Gäller det ni skriver för andra sorters kål också, så som vi och röd kål, blomkål spetskål tex?Ja, det gäller för vitkål, rödkål, spetskål och broccoli men med blomkål har vi inte lyckats så bra. Våra vintersådda blomkålsplantor brukar inte vilja bilda blomkålshuvuden, utan producerar bara en massa blad.
Lämna ett svar