Din varukorg är för närvarande tom!
Nu sår vi våra första chili

De senaste tre åren har jag sått de starkaste chili sorterna, C. chinense ( Habanero varianter) den 8 december. Det finns ett värde tycker jag att skapa vissa ritualer och rutiner och att inte smita från dem. Som en liten obetydlig och personlig revolt mot vår tid som alltmer blivit präglat av individualism och lättja.
På bilden har jag laddat med småskålar, bakpulver och ljummet vatten. Det är så jag gör när jag sår chili, blötlägger dem i ljummet vatten spetsat med ca ett kryddmått bakpulver per 0,5 dl vatten. Ibland får fröna ligga i blöt över natten och ibland under ett helt dygn. Anledningen att jag låter fröna genomgå detta bad är att jag fått för mig att fröskalet mjukas upp av behandlingen och att fröna gror snabbare. En del håller med mig, andra menar att det inte gör så stor skillnad eller spelar så stor roll och en del använder kaliumnitrat istället för bakpulver. Har ni inte redan sått era C,chinense så är det inte försent, ni har hela december och en bit in i januari på er. Nästa sort som står på tur i januari är C,pubescense och C.baccatum dvs Rocotopeppar och alla sorter som har Aji i förnamn.
Tänker ni odla den underbart goda och violsmakande chilin Aji Amarillo så behöver även den hamna i såjord så snart som möjligt, då den är extremt trög med att sätta frukt.
När fröna badat klart placerar jag dem i mina favoritkrukor för frösådder, gamla frukt och grönsaksaskar. Sedan ställer jag in dem i ett minidrivhus som jag ställer ovanpå en värmematta som håller ca 25-30 grader och därefter placerar jag någon form av belysning ovanför drivhuset. Lampan på bilden är en vanlig skrivbordslampa från Ikea och med en vanlig lågenergilampa monterad, alltså ingen avancerad växtbelysning.
Se till att frösådderna hela tiden är fuktiga, torkar de ut nu så kan det gå så illa att alla dör.
När fröna börjar gro, vilket tar mellan 5-20 dagar så tittar jag till sådderna flera gånger per dag. Skulle det vara så att det fastnar fröskal på grodden så sprayar jag med vattenflaska på plantorna och försöker så försiktigt jag bara kan att pilla loss skalen. I år var Habanero Lemon snabbast och visade sig redan efter 5 dagar men nu efter 10 dagar har de flesta sorter visat sig ovanför såjorden.
Se till att dina frösådder alltid är fuktiga i det här stadiet, de ska inte bada i vatten men, de ska hela tiden vara fuktiga.
Förresten såjord! Jag använder alltid nyköpt såjord till mina frösådder av chili för att minimera problem som tex sorgmyggslarver som gnager på plantornas rötter. Försök att inte ta en sådan simpel genväg som att använda gammal jord, det brukar alltid straffa sig att inte vara noga vid frösådder. Vill du höfta och laborera med gammal jord så skjut på detta till den slutgiltiga planteringen där spelar det mindre roll.
När jag anser att de flesta plantorna kommit upp så byter jag växtbelysning och placerar 2 st T5 rör ovanför drivbänken. De här rören är superlätta att montera och avger mycket ljus och plantor som växer upp med mycket ljus blir kompakta. Jag vill ha så kompakta plantor det bara går och ska man odla växter den här årstiden så behövs det mycket och bra ljus. Det är inte fören i maj som chiliplantorna kan flytta ut i växthuset på avhärdning, så de har många dagar framför sig under belysning.
Intervallen på ljuset ska vara ca 12-14 h ljus och resten mörkt och jag tycker att det blir enklast att i möjligaste mån följa den naturliga dygnsrytmen, både för plantornas och familjens skull.
Efter ca 15 dagar när jag tror att de flesta frön börjat att gro så tar jag bort locket på minidrivhuset. Nu stänger jag också av värmemattan och sänker belysningen så att den är ca 10-20 cm ovanför plantornas översta blad. Ju närmare lamporna är ljuset desto mer energi får växterna. Det enda man behöver oroa sig för när det gäller växtbelysning i det här stadiet är om växterna kommer för nära belysningen så att de bränner bladen.
Det är viktigt att du tittar till din odling varje dag och höjer belysningen allt eftersom plantorna växer.
Lyssna på vår podcast Två odlare emellan – Bäckmo & Wätterbäck, där jag och Sara Bäckmo pratar om chiliodling och morotssådd.
Våra senaste inlägg
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Nu sår vi våra första chili”
Tack för bra info.
Ska starta årets chilisådd idag
MVH Mari SchoultzTack för dina tips! Jag har sått chillifrö och paprikafrö i måndags! Spännande att följa deras resa 😀
Lämna ett svar