Lucka 1: Försvara din begränsning och du får behålla den

Välkomna till vår julkalender 2023. Under årens lopp har det skrivits en hel del Trädgårdstankar. Nu släpper vi alla i kalenderformat, med en lucka (krönika) varje dag.

Mitt liv är fullt av motsättningar, ja om man tänker att man bara måste vandra en väg allena och ha tydliga ståndpunkter. Sån är inte jag, jag hamnar ofta i motsättning med mig själv och har väl mer eller mindre lärt mig att leva med detta. Men när jag var yngre kunde det bli problematiskt att inte ha en tydlig ståndpunkt och samtidigt bli tvingad av andra eller tro att jag var tvungen att ha en. Med åldern har det blivit lättare att hantera det där med ståndpunkter, att inte behöva känna att jag måste ha några, eller att ha flera samtidigt och så att säga låta tankarna vara i vardande. Det innebär rent odlingsmässigt att jag inte sällar mig till någon odlingsideologi som jag följer eller dyrkar och att jag inte tvingar er att följa det ena eller det andra. Däremot kommer jag med flera olika slags förslag. Ibland kanske även motstridiga, ja lite beroende på hur man ser på saker och ting.

”Följ odlingsregler och strunta i dem samtidigt”, ”Följ mina råd och kom på dina egna”, ”Det bästa med en odling är att man har den nära och långt hemifrån, ”Starta en odling i liten skala och starta med en enorm odling” osv! Det finns nämligen inga enkla svar på vad som är den bästa vägen och varje gång vi låser oss vid att göra enligt en teknik, andras tankar eller ideologi hamnar vi ofta i opposition till en annan. Det är som att vi är programmerade till att välja endast en sida, att bara ha en tanke i huvudet och förakta allt annat. Det här är ju inte något som bara gäller odlandet utan med allt vi kommer i kontakt med i livet ”Ont eller gott”, ”Bra eller dåligt”.

När jag själv inte hade barn var det lite svårbegripligt det där många som hade barn berättade, att man älskar alla barn lika mycket, att kärleken räcker till och är lika stark för alla barnen. Det var sant det som sades till mig och den räcker till och blir över! Så är det för mig på flera plan och med mycket i livet, energin räcker till för flera vägar samtidigt, ja om de är roliga och det är där hemligheten ligger, i alla fall för mig. Är det en rolig väg är den ofta intressant och rätt (sedan kan man ju självklart diskutera vad roligt är vid vissa tidpunkter i livet). Visst surnar jag till, har dåliga dagar och känner usch så skittråkigt det där verkar vara, det där ska jag inte testa. Men jag säger inte de där magiska orden längre och jag försöker att inte tänka dem heller: Alltid eller aldrig! För med ens jag uttalat dem tankemässigt eller verbalt vet jag direkt att jag är en lögnare och det är ju så trist att vara och veta. Det jag idag förkastar ( tex slänger på komposten) blir något värdefullt i morgon ( hamnar i trädgårdslandet) Så kan det var med våra tankar och ställningstaganden också.

Som son till en uppfinnare har jag sett många idéer flyga
förbi, jag lärde mig tidigt att idéer är inget märkvärdigt egentligen, världen lider ofta inte brist på idéer, det är att sålla bland dem och genomföra dem som är konsten.

Så hur får man balans i det hela? Krävs det ett asketisk liv med mycket självspäkning och meditation eller ska man kasta sig ut i hedonism och dränka sig i livets alla berusningsmedel? Kanske är det någonstans där emellan, en medelväg mellan ytterligheterna som krävs, att inte döma sig själv så hårt samt att plocka bort uppenbart destruktiva element. Jag brukar säga att ställa till fest och har toppiga stunder med mycket gott i överflöd är väl ingen konst. Det är ju vardagen som är utmaningen och det viktiga, att få vardagen att bli meningsfull och intressant och att skapa så många intressanta delar i vardagen som vi orkar med och tycker är möjligt och kul. Samtidigt behöver man vara realistisk och förstå vad man klarar av men gärna pressa det lite till. Som son till en uppfinnare har jag sett många idéer flyga förbi, jag lärde mig tidigt att idéer är inget märkvärdigt egentligen, världen lider ofta inte brist på idéer, det är att sålla bland dem och genomföra dem som är konsten och att låta dem komma och gå.

Starta gärna en odling nära och långt ifrån samtidigt, det är lika kul att göra på båda sätten. Drick gärna en flaska vin och meditera men meditera gärna innan, det blir så splittrat i huvudet annars. Odla ekologiskt och oekologiskt samtidigt om du vill. Plocka godbitarna ur det nya och det gamla samtidigt. Om du försöker vara nyfiken och inte förkastar det du inte känner till så blir livet en aningen mer intressant och spännande och chansen att du bjuder in spännande detaljer i din vardag ökar. Försök att bedöma dig själv utifrån vad du tycker är viktigt och inte fantisera ihop något som du tror att andra tycker och tänker. Varje dag kämpar jag med att inte falla för frestelsen att göra mitt liv snävare än vad det faktiskt behöver vara. Ibland lyckas jag och ibland misslyckas jag, precis som med odlingen. Men genom att inte ge upp, arbeta hårt och att sluta tänka alltid eller aldrig kanske mina vägar blir intressantare och leder någonstans. Det har definitivt givit mig större skördar och skänkt mer njutning i mitt odlande.

Boktips: Illusioner av Richard Bach, citat sidan 79 ”Försvara din begränsning och du får behålla den”.

Tre meningar att fundera på den närmsta tiden

* Kan flera vägar vara möjliga, istället för bara en? Och gör det något om de går åt olika håll?

* Vad vill jag förverkliga i år eller nästa år?

* Hur kan mitt odlande bli mer glädjefullt?


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Lucka 1: Försvara din begränsning och du får behålla den”

 1. Profilbild för Catrin Johansson
  Catrin Johansson

  Vilken bra idé med en krönikekalender! Idag med skenande priser på så mycket uppskattar i alla fall jag mer det som inte kostar så mycket men ger massor. Er premiumklubb är ett fint exempel. Det var en fin första lucka som sätter igång tankar. Tack för det!

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Tack, vad kul att du gillar det 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *