Din varukorg är för närvarande tom!
Langos – maten man inte kan sluta att äta

Vi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man vill bara ha mer fast man är mätt. Både till nyår och valborg brukar vi njuta dessa läckerheter. En perfekt maträtt när man bjuder över några på middag.
För dem med Ungerskt påbrå är langos oftast inget nytt under solen. Vi kom kontakt med langos under vattenfestivalen i Stockholm när det begav sig. Tyvärr var efterfrågan så pass stor så att man behövde stå i kö i upp till en timme för att komma åt dem. Vi orkade inte stå och vänta och smakade därför dessa bröd första gången först flera år senare, nu finns de lite varstans i varierande kvalitet. Theres och jag har lagat langos i många år och vi har experimenterat med olika degar då vi varit ute efter en deg som ger frasiga bröd även när de svalnat och inte är nygräddade.


Vi lyckades få till brödet
Nyårsafton 2021/2022 lyckade vi äntligen då vi testade Icas recept! Då det är så svårt att sluta äta dessa delikata bröd satte jag för säkerhetsskull dubbel sats, oj vad mycket det blev. Vi hade till lunch på nyårsdagen och så testade vi att frysa bröden, kalljäsa dem, och köra dem i ugnen också och oj vad bra det blev och vad kul det var att gå loss med att experimentera.


Varning
Obs: Om du endast tänker göra langos till en huvudmåltid så räcker bröden i detta recept till ca 8 -10 personer med normal aptit. Problemet ä dock att dessa bröd triggar igång en onormal aptit så kanske kan man skala ner att detta räcker till 5 – 6 personer. I vår familj är vi fyra personer och några gånger har vi gräddat alla och kört övernattade bröd i brödrosten till frukost. Men vi har också testat att frysa utkavlade langosbröd och både låta dem tina eller stjälpt i dem iskalla och frysta i oljan. Bäst resultat har vi fått när de tinat.


Det tar tid att bli bra
Vi brukar säga att det tar tre gånger innan man får till ett recept på ett bra sätt och känner sig trygg med det. Ska du ha en bjudning och bjuda på langos för första gången gör du bäst i att göra detta underbara bröd i liten skala först/ halv sats och testa på dig själv och några utvalda. Både storlek på bröden och hanteringen vid friteringen kan vara lite klurig innan man vet vad man vill ha och hur det ska gå till. Se till att du alltid har ett lock framme när du friterar som du kan lägga på kastrullen med olja om det skulle ta eld. ANVÄND ALDRIG VATTEN vid brand i olja och fett !

Langos
Ingredienser (det här är samma grundrecept som på Icas sida, fast dubbel sats)
- 14 dl vetemjöl ( + ca 1 dl till till händerna och bakbord vid utbakning) Vi använde vetemjöl special.
- 50 g jäst
- 6 dl ljummet vatten
- 2 stora kokta mjöliga potatisar eller flera små
- 2 – 3 tsk salt efter tycke och smak
- Vi använder rapsolja eller kokosolja till friteringen och friterar på frihand, ca 2 liter går det åt till hög tjockbottnad kastrull.
Degen /Gör så här: Skala och koka potatisen/ potatisarna en stund innan så att de hinner svalna innan du sätter igång med degen. Blanda sedan det ljumna vattnet med jäst i en stor bunke och vispa ut jästen. Riv potatisen på ett rivjärn eller pressa den genom en potatispress och blanda med vattnet. Häll därefter ner allt vetemjöl och salt och knåda degen, blanda runt så att du får en homogen deg, använd med fördel degvisparna till din elvisp eller din degmaskin om du har någon. När du anser att du fått till en deg pudrar du lite mjöl på toppen och slänger på en handduk och låter den stå i 40 – 60 min, vi lät den stå i typ 2 h men det gick bra det också trots att vi har 30 grader i köket i stugan då vi eldar med ved i kökspannan.

Utbak och planering av fritering
Häll oljan i en tjockbottnad kastrull så att du har ca 70 % olja i kastrullen och sätt den på spisen på full effekt. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord eller på en bänk. Dela först degen i två delar och därefter varje del i 10 – 16 bitar, lite olika hur du vill ha dem (man behöver göra detta bröd minst en gång för att verkligen veta). Sedan kavlar du ut varje degbit i för dig lagom storlek (se bilder i detta inlägg), kan göras lite pö om pö.


Vitlöksolja
Ingredienser
- 1 – 4 klyftor vitlök, beroende på hur starkt du vill att det ska vara.
- Ca 1 – 2 dl olja
- En nypa salt
Gör så här: Pressa vitlöken eller vitlökarna i oljan och släng i saltet. Värm upp oljan eller kör den i micron på full effekt i ca 30 – 60 sekunder så att du får ut vitlökssmaken i oljan.
Tips: Är det under vår och tidig sommar när du lagar langos och du odlar vitlök, kan du lirka upp en egen ej färdigutvecklad vitlök. Den egna vitlöken ansas så att all jord försvinner och rötterna tas bort, ev kan de yttersta skalen avlägsnas men hela långa löken med gröna blast ska vara kvar. Dela vitlöken i delar och mixa den med en stavmixer tillsammans med 1 – 3 dl olja och lite salt tills du får en halvrinnig konsistens. Använd den mixade vitlöken som den är, eller sila av den i ett durkslag så att du får bort alla växtdelar och erhåller en lättflytande grön olja. Oljan kan sparas i ett par dagar i kylen.

Avokadoröra
Ingredienser
- 1 dl creme fraiche
- 0,5 dl majonnäs
- 1 tsk dijonsenap
- 0,5-1 liten rödlök
- hackad dill
- salt
- peppar
- avokado eller skalad och urkärnad gurka. Det går också att blanda hälften av vardera grönsakerna.
- tångrom
- tunnbröd, hårt eller mjukt som gärna blivit lite torrt
Gör så här: Blanda majonnäs, creme fraiche, senap, önskad mängd dill, salt och peppar och blanda väl. Finhacka rödlöken och dela avokado eller gurka i tärningar. Blanda allt och låt stå en stund i kylskåpet innan servering. Bryt tunnbrödet i mindre bitar. Lägg en klick av röran på varje bröd. Garnera med en klick tångrom, lite dill och finhackad rödlök.

Har du kikat in bland våra hundratals recept? Du hittar dem här: Receptgalleri
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Langos – maten man inte kan sluta att äta”
Stor nostalgisk igenkänning, Vattenfestivalen i Sthlm. Vilken smakupplevelse!
M v h Värmlänning född -71 som nu kanske hittat receptet!Stor nostalgi med langos och Vattenfestivalen! En smakupplevelse som liksom inte gick att jämföra med något annat på den tiden. I alla fall inte i min värld i östra Värmland.
Lämna ett svar