Din varukorg är för närvarande tom!
Göra eget gödselvatten
Att göra eget gödselvatten är enkelt och mycket berikande för växterna så här års. under försommaren är det dags att börja sin första brygd.
Nu när förkultiverade plantor känner sig hemma på frilandet, i pallkragarna eller i någon stor och rymlig kruka kommer de inom kort vilja ha lite näringstillskott. Vi brukar återkommande under sommaren tillverka ett naturligt gödselvatten av framför allt brännässlor, men hittar vi åkerfräken tillsätter vi det också.
Genom att göra eget gödselvatten på brännässlor skapar man en sörja som bland annat blir rik på kväve. När växter får tillskott på kväve gynnas tillväxten av fram för allt bladverken. Växter där man ska äta bladen gillar att få en energidryck för att kunna ge frodiga blad. Vi brukar också blanda i åkerfräken eftersom de innehåller kisel. För växters skull kan kisel bidra med större motståndskraft mot skadedjur och sjukdomar, men den har även en annan mycket god egenskap. Forskning har visat att jorden, både påsjord och jorden i vår mark, innehåller tungmetaller så som kadmium och arsenik och grönsaker som potatis, sallat och morot tar upp dessa gifter i ganska hög utsträckning. I nuläget verkar man bara ha hittat ett sätt som kan minska upptagande av tungmetallerna och det är om kisel tillsätts i jorden.
Det här behövs:
- en stor tunna eller hink som har ett lock eller lätt kan täckas med en skiva eller brädor.
- 1 kg växtmaterial av en eller av båda växterna.
- 10 liter vatten
Gör så här: Lägg i växterna och häll över vattnet. Tyng gärna ner växterna under vattenytan med en sten eller tegelsten. Låt stå från fem dygn till sex veckor; ju längre brygden står desto starkare blir den. Sila därefter bort växtdelarna och använd dem som organiskt material i din odling. Späd en del
koncentrerat gödselvatten med åtta delar vatten och vattna vid ett par tillfällen under säsongen.
Det färdiga gödselvattnet luktar förfärligt och metoden lämpar sig därför bäst om du tillreder
det där inga grannar störs. Vi brukar vattna på kvällen så har den värsta stanken lagt sig under natten.
I vårt filmklipp visar vi hur vi gör:
Våra senaste inlägg
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Göra eget gödselvatten”
Hur silar du?
Hej! Min sambo har slängt ner massa maskrosor och alla möjliga växter i en stor tunna för att göra gödselvatten. Kommer det fungera eller varför rekommenderar man just nässlor? Fungerar samma princip med alla växter?
Man använder främst nässlor för att dom innehåller mycket kväve
Jag fyllde bara på med vatten utan att tynga ner nässlorna. Nu har det stått i två veckor och luktar som det ska (=illa). Men det är fullt med små vita maskar. Ska jag bara ta bort nässlor (och maskar) och använda som vanligt eller betyder maskar att det inte blivit bra och ska göra en ny omgång?
Lämna ett svar