Din varukorg är för närvarande tom!
Förvara potatis

Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp har vi funnit några ställen och sätt som fungerar för oss, både för potatisarna som ska ätas och för de som ska bli till nästa års utsäde.
Potatis som ska förvaras länge behöver hindras från att utveckla groddar och börja att leva. Det görs bäst genom att förvara dem kallt. Ett kylskåp fungerar utmärkt och går det att få ner temperaturen till ett par grader över nollan blir det riktigt bra och de kan ligga och sova riktigt länge.
Vill du läsa mer om potatis, vi har skrivit en hel del, då ska du klicka på denna länk: Potatis på Farbror Grön


Skörd
När vi skördar potatis gör vi det oftast till en början med händerna ( med handskar på) och plockar upp knölarna en och en. När vi tror att vi fått upp de flesta potatisar som legat på ytan försöker vi sticka ner fingrarna så djupt vi kan för att finna fler. Först efter detta går vi loss med en grep, men på ett försiktigt sätt. Tyvärr har vi, speciellt jag Johannes, en tendens att spetsa några knölar varje gång jag använder grepen, inte sällan de största och finaste. Jag försöker jobba mig utifrån och in mot plantans mitt för att försöka skada så få som möjligt.
Vi sköljer potatisarna


Vi sköljer potatisarna
När alla knölar är uppe ser vi till att skölja dem dem rena ganska omgående. Väntar man för länge fastnar jorden på potatisarna men sköljer man inom en timme efter upptagning lossnar jorden lätt. Väl inomhus blir det en andra sköljning i diskhon och slasktratt för att göra dem redo för matlagning, vi äter för det mesta alla egen potatis med skalet på. Sedan får knölarna torka på kökshandukar på diskbänken några timmar.



Packning och förvaring
När potatisarna är skapligt torra packas det för framtiden och bärs ner till vårt kylskåp i odlingskälllaren. Potatisar som ska ätas packar i kompostpåsar och potatisar som ska användas till utsäde packas i askar och byttor med locket på glänt. Genom att fylla byttorna med potatisar så att man inte kan stänga locket och därefter sätta på en gummisnodd för att håla det på plats, säkerställer man att det blir lagom luftigt.


Vad gör vi med de gröna?
De gröna potatisarna åker också ner i kylskåpet i källaren och används till utsäde nästkommande säsong. En hel del människor menar på att de gröna potatisarna har bättre hållbarhet än vanlig sättpotatis. Vi kan inte säkert säga att så är fallet men vi har inte haft några missöden med dem under lagringen. Och nej, grön potatis ger inte grön postis, tack o lov.




Vill du läsa mer om potatis, vi har skrivit en hel del, då ska du klicka på denna länk: Potatis på Farbror Grön
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026 - Gör egen buljong på dina rester
Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör egen buljong på dina rester - Farbror Grön – Norrbottenturné
Under V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné - Vi dukar upp för höstens fåglar
Vid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar - Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
Vi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter - Rotselleri – skörda, lagra, laga
När är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!










Lämna ett svar