Din varukorg är för närvarande tom!
Fixa en köksträdgård till semestern

För många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer tips på hur du snabbt kan ordna en köksträdgård, även om du är sent ute.
Det är lätt att känna sig stressad när man ser bilder, läser artiklar och blogginlägg om alla som redan i god tid drivit upp mängder av plantor och som skördar medan man själv knappt förstått att sommaren är på väg. Hemma hos oss är odlingen en naturlig del av vardagen – växtbelysningen bländar vid frukosten, jordsäckarna läcker och smutsar ner golvet, och sådder och omplanteringar sköts som vilken hushållssyssla som helst. Lika självklart som att para ihop barnens strumpor och bortsa tänderna är det att plantera om chiliplantor medan barnen gör sina läxor.



Är det för sent att börja så nu?
Inte alls. Det viktiga är att tänka på när du vill kunna skörda. Vill du ha hemodlat att äta i slutet av sommaren och under hösten, går det alldeles utmärkt att så i mitten eller slutet av juni – alltså lagom till semestern. Det finns många grödor som hinner ge fin skörd i din köksträdgårdäven med en sen start.
Men om du vill kunna plocka egna gröna blad redan första semesterveckan krävs lite framförhållning. Fröna måste i så fall ha såtts minst fyra veckor tidigare. De snabbast växande grödorna – som sallat, rucola, dill och rädisa – kan vara skördeklara på cirka en månad. Spenat däremot bör undvikas under högsommaren då den lätt går i blom. Vill du däremot ha en fin höstskörd av spenat kan du så i augusti.
Vill du odla potatis, gurkväxter, morötter, ärtor eller bönor och börjar i juni, kanske inte allt hinner bli klart innan sommaren är över. Mycket kan växa dock växa långt in på hösten och även längre än så i vissa fall. Grödor som tomat, chili, paprika och aubergine hinner helt enkelt inte utvecklas tillräckligt om du sår dem nu.

Köpa plantor – lösningen för den sena odlaren
Vi känner en barnfamilj med sommarstuga i närheten av vår. De tillbringar hela semestern där och har en imponerande köksträdgård – utan att så ett enda frö själva. Allt köps som färdiga grönsaksplantor från en handelsträdgård när semestern börjar.
Plantorna de köper är redan avhärdade, alltså vana vid solljus och klara att planteras ut direkt. Redan efter en vecka kan de börja skörda sallat, kryddor och andra bladgrönsaker. Allt eftersom veckorna går finns det mer och mer att skörda – ofta ända in på hösten.
Vill du göra likadant? Ta en tur till en handelsträdgård eller växtmarknad och köp grönsaksplantor i pluggbrätten eller krukor. Det finns också nätbutiker som säljer grönsaksplantor.Fråga om plantorna är avhärdade – om inte, behöver de vänjas vid utomhusmiljö och sol i några dagar innan du planterar ut dem. Du kan till exempel ställa plantorna på en skuggig plats först i några dagar och sedan flytta dem till halvskugga några dagar. Ett annat bra sätt är att bygga ett tält av fiberduk över plantorna och låta dem stå utomhus i en vecka. Hoppar du över detta med avhärdning (vänjandet av solljus och utomhusliv) riskerar plantorna att få solskador eller dö.
Plantera om pluggplantorna i större krukor, odlingslådor, pallkragar eller på friland. Se till att jorden är näringsrik, gärna med kompost eller annan gödsel, och vattna regelbundet.




Fråga en vän – det finns alltid plantor att dela
Har du vänner som odlar? Fråga om de har plantor över! Det är otroligt vanligt att odlingsentusiaster sår för många frön och får fler plantor än de kan använda själva. Hos oss blir det ofta så, och vi delar gärna med oss till släkt och vänner.
Var kan jag plantera?
Det finns fler möjligheter än man kanske tror för den som vill odla egen mat i en köksträdgård. Kanske ser du framför dig ett stort grönsaksland – men krukor, lådor och pallkragar fungerar faktiskt lika bra som friland. De allra flesta grönsaker anpassar sig efter den plats de får växa på.
Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
Det viktigaste att tänka på är ljuset. Växter behöver mycket sol för att trivas. Känner du igen fotosyntesen från biologilektionerna? Det är solen, vattnet och näringen som tillsammans får växterna att växa. Det gäller förstås även i din köksträdgård. Så låt dina plantor få bada i sol, dricka mycket vatten och tillsätt näring i jorden eller i bevattningen – då kommer det att växa fint hos dig.
Olika växter har olika krav på växtdjup:
- Majs trivs bäst i grupp, tätt planterad. Undvik att sätta den i långa rader – plantorna behöver stå nära varandra för att kunna pollineras ordentligt.
- Rotfrukter med pålrot, som morot och palsternacka, behöver djup jord. Därför passar friland, dubbla pallkragar eller djupa hinkar bäst.
- Andra rotfrukter, som rödbetor, gulbetor och rädisor, har grundare rötter och klarar sig bra även i grundare jord.
- Sallat, rucola och örter som persilja, dill, timjan, gräslök och mynta trivs i nästan allt – från stora odlingsbäddar till små krukor på balkongen.
- Tomat, chili, paprika och aubergine mår bäst i stora krukor där rötterna får gott om plats. Även gurka kan odlas i kruka, bara den får stöd att klättra.


Sammanfattning
Loppet är inte kört – långt ifrån! Drömmer du om att skörda egna grönsaker i sommar är det bara att sätta igång. Köp färdiga plantor, plantera om dem, och se till att vattna och gödsla. Vänta inte för länge – grönsaksplantor säljer snabbt under högsäsongen. Har du inte tid att plantera direkt, kan plantorna stå kvar i sina krukor några dagar – bara du vattnar.
Lycka till!



Du har väl inte missat vår bok Serieodla där vi berättar om hur vi skördar flera gånger under samma säsong och på samma plats? Du hittar boken signerad här: Serieodla
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar