Farbror Grön firar jul

Hur brukar ni fira jul? Frågan kommer varje år av någon som inte har något bättre för sig än att ställa en så klyschig fråga. Men egentligen är det en tämligen intressant fråga? Det är roligt att höra om andras jultraditioner. Här kommer mitt svar som är betydligt längre än det jag vanligtvis brukar ge.

Under flera år har vi tillbringat julafton hos min mamma och hennes sambo. I deras villa ses vi framåt kl 14.00, dricker glögg, tittar på Kalle, äter julmiddag och delar ut julklappar. Att hinna med besök hos flera olika släktingar på samma dag har vi sedan länge slutat med.

Våra julaftnar kantas av en massa skratt. Det gör att man verkligen längtar till julafton.

Julklappsinslagning

Jag, Johannes och barnen älskar att ordna presenter till varandra. Dels är det roligt att öppna paket och se andra göra det. Men det är också så roligt att tänka ut passande julklappar att ge bort. Både jag och Johannes är uppvuxna med paketutdelning, men det har såklart skiljt sig lite åt våra familjer emellan. Johannes har fört med sig smakpresenter till vårt julfirande, vilket tex har gjort att vår son brukar ha ost eller vinäger på sin önskelista. Jag har bidragit med någon upplevelse då och då till vårt gemensamma firande. Förra året fick barnen tex varsin teknikkurs på stadens teknikcentrum.

Att slå in julklappar i olika papper och snören och gärna med någon särdeles elegant dekoration har varit, jag ska inte säga viktigt, men något som vi gärna roar oss med i min familj. I Johannes familj har det varit lite hipp som happ. Varje år kvällen före julafton när Johannes sent som tusan, börjat med sina julklappsinslagningar hör man efter en stund: ”THERES, hur var det man gjorde, nu igen!?!” Jag kan då inte begripa hur han mellan alla våra födelsedagar och jular kan glömma bort hur man slår in ett paket. Det svåra verkar vara att veta åt vilket håll man skall vika kortsidorna. På senare år har han vädjat om att jag ska slå in de flesta av hans paket. Får se hur det blir ikväll?

Julstrumporna

När jag var liten fanns det ingenting som hette julstrumpor, inte heller i Johannes familj. När våra egna barn blev några år och vi märkte att deras längtan efter paketöppningen började bli för ansträngande, införde vi julstrumpor. Det är roligt med strumporna. Där lägger vi någon lite speciell present som de får öppna på morgonen. Ett år hade vi gjort varsin fotobok till dem med deras första fem år. Förra året var det delikatesser i tjusiga celofaninslagningar, året innan blev det en skattjakt med lappar och paketletning i lägenheten. Vad det blir i år avslöjar vi inte förrän imorgon. Men barnen har önskat att det inte ska vara för enkelt, de vill gärna ha någon klurig skattjakt.

Julmat

Fänkålssallad med äpple och jordnötter
Fänkålssallad med äpple och jordnötter

Till julbuffén hjälps vi alla åt med sådant vi är bra på. Johannes gör alltid Janssons-frestelse eftersom han av sin familj fått utmärkelsen Världens godaste Janssons Frestelse. Jag gör gärna någon sallad eller röra. I år gör jag en fänkålsröra med jordnötter och en variant på skagenröra. De friterade risottobollarna, arancini, har blivit en tradition för Johannes att ta med sig och vi ska också ge oss på att göra en gulbetssallad med saffran.

Julrim

Vi har alltid tyckt om att rimma i min familj. Det är nog min mormor som fört med sig den traditionen. Johannes har inte haft någon rimtradition i sin familj, men är nog tametusan den som rimmar allra bäst och klurigast (kan beror på alla 50 poplåtar han författat genom åren). När vi ses på julafton min mamma, hennes sambo, min systers familj och vi, är vi inte riktigt klara med rimmandet. In i det sista ska det rimmas och klistras på någon extra rimetikett. Någon använder sig av roliga nödrim, någon annan improviserar mitt i utdelningen och någon har glömt att sätta på någon etikett och på plats även glömt vem paketet är till. Allt blir oförglömligt roligt. Vi alla skrattar så vi gråter.

Jultomten

Det var några år sedan våra barn genomskådade det där med tomten, trots att vi försökte på allehanda kreativa sätt. Det kunde hända att en av oss ”försvann” och klädde ut sig och smög runt huset. Samtidigt ”försvann” en till och tog över tomteriet och den första tomten dök plötsligt upp outklädd och liksom pratade med tomten. Men även det genomskådades mer eller mindre. Men kan man fira jul utan tomte? Självklart, men det blir inte riktigt samma sak om man gjorde det till en tradition.

Även när jag själv var ung vuxen och jag firade med min familj, och jämngamla kusiner var det ett måste med tomte eller tomtar. Ibland var det vi, yngsta kusiner, som var tomtar. Något år var min mormor tomte och fick för sig att läsa hela ”Tomten” av Viktor Rydberg med sin daladialekt, innan hon liksom började med klapputdelningen. Fast man nästintill är vuxen är just Tomten en väldigt lång dikt att läsa när man väntar på att sina egna julklappar ska delas ut och man ska få några egna.

Sedan några år har vi startat en ny tomtetradition. Självklart kommer den riktiga tomten förbi. Men eftersom han har så mycket att göra har han helt enkelt inte tid att dela ut några julklappar hos oss. Någon gång efter julmiddagen bultar någon på dörren. Utanför dörren står en tomtesäck. Säcken tas in och öppnas. Däri ligger tomtekläder och ett brev.

Stickor dras och en av oss drar den längsta stickan och får gå och byta om. Sedan har någon av oss alla alltså bytt skepnad för någon timme. Det är precis lika roligt och spännande att veta vem som är tomten, men att man ändå inte vet hur denna tomte kommer att vara. Mycket skratt blir det. Det är mestadels paket till barnen som delas ut på vanligt vis, med namnetikett och ev något rim. När alla paket är utdelade får paketen öppnas ett i taget. Yngst i barnaskaran börjar och väljer ett av paketen. Alla barn och vuxna tittar och är med i spänningen. Turen går sedan till nästa barn. Våra barn har blivit bra på att fundera på vad rimmen berättar och kan alltmer ofta dra till med gissningar som stämmer eller är nära.  

När Tomten delat ut alla vanliga klappar är det dags för vårt traditionella julklappslotteri.

Julklappslotteriet

Många kommer till en punkt då det blir alltför svårt att köpa julklappar till andra vuxna. Då kanske en del bestämmer sig för att sluta köpa till varandra eller ha någon form utav julklappsbyte. Men vi ville absolut inte sluta, men ändå göra det på ett bättre sätt. Med hjälp av sajten drawnames.com hittade vi ett superbra och roligt sätt att dela julklappar med varandra.

Så här går det till:

Jag som är admin för vårt julklappslotteri fyller i deltagarnas emailadresser. Vi är sex stycken vuxna som är med. När alla deltagare bekräftat inbjudan som skickat ut av mig, sker lotteriet. Var och en får veta vem de ska köpa julklapp till i år. Nästa moment är att varje deltagare skriver en önskelista på tre alternativ som vardera kostar 300 kronor, den summa vi bestämt oss för. Anta att jag har fått Johannes att köpa present till. När han skrivit sin önskelista väljer jag ett alternativ. Låt säga att det handlar om en liten sekatör och trädgårdshandskar. Jag inhandlar grejerna och slår in dem i ett paket. Slutligen klurar jag ut ett rim tex En krokig näbb, och stark som få, var rädd om dina fingrar och en och annan tå. På paketet klistrar man sitt rim, men skriver inte till vem det är eller vem avsändaren är.

På julaftonskvällen när barnens klappar är utdelade påbörjas julklappslotteriet. Tomten tar ett av lotterivinsterna och läser rimmet. Nu gäller det för alla att tänka efter. Minns man ens vad man skrev på sin önskelista? Om någon tror sig veta att ett rim syftar till något som den har önskat sig, får hen julklappen. När alla tror sig vara säkra på att det de har i famnen är sitt, är det dags att öppna.  

Plumpudding

Förutom en massa goda gröna rätter, har Johannes fört med sig en kvällstradition till vår familj- flamberad plumpudding. Han har berättat att hans pappa ofta läste berättelsen Djurens julafton som kvällssaga för honom när han var liten. Djuren i boken firar jul tillsammans äter en plumpudding tillsammans. Detta gav så stort intryck på Johannes att han själv ville äta en plumpudding. Det var svårt att få tag på en, men när han var drygt 10 år hittade hans pappa en plumpudding i en butik i Stockholm. Varje jul efter det har plumpudding varit ett måste varje jul. När vi äter den flamberar Johannes den med calvados eller någon whiskey, därefter brer han citronsmör över den. Ett gott avslut på julaftonen helt klart.

Trötta efter julaftonskvällens firande åker vi hem till oss och somnar sött våra sängar. Under granen väntar några julklappar som vi lämnat kvar. När juldagsmorgonen väcker familjen och barnen tänder ljusen i granen ser de några små paket som ligger kvar. Det är fint att kunna få njuta av julklappar på olika vis och över en lång tid. När vi åker till stugan under jullovet kommer ännu någon julklapp finnas där, som liksom passar mer för skogen.

Har du någon särskild jultradition?

Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Ett svar till ”Farbror Grön firar jul”

  1. Profilbild för Mikael wiberg
    Mikael wiberg

    Najs!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *