För ca 10 år sedan började vi med bokashi och klev in i en ny era av komposterande. Bokashi-tekniken går ut på att man fermenterar hushållsavfallet i lufttäta hinkar för att sedan använda kompostmaterialet som jordförbättring och svagt gödsel. Det här inlägget är ett samarbete med Gjordnära tunnelväxthus och deras startkit för bokashi-kompostering och innehåller ett erbjudande.
När jag fick min första bokashi-behållare under en födelsedagsmiddag blev alla som var där otroligt intresserade, både av hink och hela processen. Jag har aldrig tidigare eller senare sett ett odlingshjälpmedel ha en sådan stark attraktionskraft på alla som kommit i kontakt med den, även folk som inte ens odlar. Det var som att behållaren, ströet och tekniken gick rakt in i människors hjärtan. Denna faschination gjorde mig faktiskt lite skeptisk och vaksam. Kan verkligen matavfall, ett strö som var impregnerat med ett gäng bakterier mm och en lufttät hink verkligen fungera? Kommer det inte dofta usch och blä?
När jag startade
Bokashibehållaren med dess kringutrustning fick stå en månad efter mitt kalas innan jag tog tag i det hela. Jag tittade lite då och då på tingesten och muttrade lite tveksamt och samtidigt nyfiket. Men så en dag var kraften och modet där för att sätta igång och det åkte ned både ett laxskinn och ett gäng andra avfallsdetaljer. Nu var spänningen på topp! Kommer det stinka eller inte och svaret blev: inte! Wow tänkte jag när jag lyfte på locket, allt låg som det gjorde när jag lagt ner det och det doftade bara lite syrligt. Det här var startskottet för Bokashi-kompostering som hos oss funnits i vårt liv på ett eller annat sätt under 10 år.
Det här inlägget är ett samarbete med Gjordnära tunnelväxthus. Vi har samarbetat med Gjordnära tunnelväxthus i flera år och de är riktigt bra på att nosa upp intressanta tillbehör och skapa egna produkter, tex de olika odlingslådorna berberis och deras sköna trädgårdskor MudR, men kanske är de mest kända för sina egenkonstruerade robusta tunnelväxthus. Det här inlägget handlar om deras bokashibehållare inkl tillbehör . Du som är nyfiken på denna behållare kan använda koden farbror-bokashi när du gör en beställning, då får du 200 kr i rabatt på deras startkit.
Vad är bokashi?
Bokashi är en komposteringsteknik av köksavfall som sker i lufttäta behållare där avfallet syras/ fermenteras med hjälp att ett gäng mikroorganismer som är tillsatta i ett slags medium tex kli. Man kan bokashi-kompostera i vilka hinkar som helst bara de har lock och sluter tätt. Men som första hink är det både kul och intressant att skaffa en hink som dessutom, på ett enkelt sätt, kan bjuda på lakvattnet. I den undre delen i Gjordnäras hink finns nämligen en behållare som samlar lakvattnet. Lakvatten kan man använda som ett slags milt utspätt flytande gödel, gärna inomhus till krukväxterna. De verkar älska det!
Två veckor efter att man lagt i det sista avfallet i bokashihinken kan man gräva ner det i sina odlingar eller rabatter. Efter ytterligare två veckor kan man plantera växter på samma plats där man grävt ner avfallet.
För vem passar bokashi?
Bokashi är en ypperlig teknik för alla som vill ta vara på sitt köksavfall, i stad och på landsbygden. Perfekt om du bor där du inte kan eller vill kompostera på vanligt sätt för att du tex bor i en stad där man inte komposterar matavfall ( bla Stockholm), men ändå vill ta vara på matavfallet. Det är ju så urbota dumt att slänga matrester bland soporna. Det viktiga är att man har eller känner någon som har mark, gärna en odling där man kan gräva ner avfallet. Bokashi – komposterandet kan också tillföra en ny rutin i ditt liv som skapar spänning och triggar din uppmärksamhet, i synnerhet på ditt avfall och kretsloppstänkandet i stort.
Vad ingår i Gjordnäras bokashipaket?
- Bokashibehållare tillverkad av 100% återvunnen plast
- Innerlock för att minska syremängden
- Behållare för lakvatten
- Skopa för dosering
- 1kg Bokashi start-paket (räcker 2-3 månader)
Så här gör jag – min process
När jag lägger hushållsavfallet i hinken, som först samlats i den bruna papperspåsen under diskbänken, lägger jag ofta ut en dubbel tidningssida i hinkens botten och strör ut 0,5 – 1 dl bokashi-kli ovanpå. Sedan fyller jag på med avfall ca 10 – 20 cm högt upp i hinken och strör ånyo över bokahi-kli. Jag ser till att kliet täcker avfallet och trycker därefter till med hjälp av den svarta plattan med en knopp på. Denna platta och extra lock ska ligga kvar ovanpå avfallet i hinken. Sedan stänger jag det övre locket och ställer behållaren på en passande plats i köket.
Jag fyller oftast på med nytt avfall varannan eller var tredje dag. Vid varje tillfälle strör jag 0,5 – 1 dl bokashikli över avfallet. När behållaren är full får den stå i rumstemperatur i ca 2 veckor innan den, beroende på årstid och var jag är någonstans i odlandet, gräver ner innehållet i trädgårdslandet/ pallkragen eller på liknade platser. På vintern ställer jag antingen ner hinken i vår odlingskällare för långtidslagring eller utomhus någonstans i trädgården. Det gör ingenting om bokashi-innehållet fryser under dagar, veckor eller månader innan det slutligen grävs ner. Man kan också ha en större tättslutande låda att lagra avfallet i om man tex inte har så många hinkar.
Lakvatten = gödselvatten
Glöm inte att vittja behållarens lilla uppsamlingskar på lakvatten då och då. Jag brukar ta 0,5 dl lakvatten till ca 5 liter vatten och vattna med inomhus till främst krukväxter och lite större plantor, de verkar älska det. Både garderobsblommor och orkidéer har börjat blomma efter ett par månader med sådant utspätt lakvatten.
Nedgrävningen
Bokashiavfallet behöver komma i jorden ca 20 – 30 cm djupt för att omvandlas och ingå i jordens kretslopp. Det är viktigt att man täcker med jord så att inte djur kommer åt avfallet. Jag tycker att det är enklast att gräva ett hål eller dike där jag vill ha avfallet. Man kan också i tex pallkragar gräva bort en del jord och fördela avfallet jämt över ytan för att sedan lägga på den bortgrävda jorden igen. Vill man plantera plantor direkt efter att man grävt ner avfallet är det smart att gräva ner avfallet koncentrerat i hål och märka ut de platserna med tex pinnar så att man kan hålla ett avstånd på ca 20 – 30 cm mellan växt och avfall, så att det inte blir för starkt för rötterna.
Det här inlägget är ett samarbete med Gjordnära tunnelväxthus. Vi har samarbetat med Gjordnära tunnelväxthus i flera år och de är riktigt bra på att nosa upp intressanta tillbehör och skapa egna produkter, tex de olika odlingslådaorna berberis och deras sköna trädgårdskor MudR, men kanske är de mest kända för sina egenkonstruerade robusta tunnelväxthus. Det här inlägget handlar om deras bokashibehållare inkl tillbehör . Ni som är nyfikna på denna spännande teknik och behållare kan använda koden farbror-bokashi när du gör en beställning, då får du 200 kr i rabatt på deras startkit.
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar