Distansodla – odla där du inte är

Distansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där? Här kommer några stalltips på hur du kan lyckas att odla grödor trots att du inte bor där du odlar och vilka vi tycker är värda att välja.

En del av oss som odlar gör det där vi vanligtvis inte lever våra liv. Kanske är det en kolonilott, en sommarstuga eller en takterass mitt i staden som är vår odlingsplats? Det är verkligen ingen omöjlighet att odla på distans, vi har själv lyckats med det i 17 år och på flera olika sätt. Vi har klurat ut flera olika lösningar på hur man kan få det att fungera. Med eller utan medmänniskor som hjälper till.

Pappa Paul hjälpte till

När min, Johannes, pappa var yngre och piggare och bodde permanent i skogsträdgården brukade han kunna hjälpa mig specifikt med vattningen, trots att han var ointresserad för trädgårdsskötsel. Jag brukade ställa 10 liters vattenkannor och 1,5 liters petflaskor fyllda med vatten vid olika odlingsplatser, i växthuset och vid frösådder. Då och då, när jag trodde att det var dags att vattna mina växer, ringde jag honom och gav exakta instruktioner hur och vad han skulle vattna.

Han klarade det galant och inga växter dog. Något år har min syster och de närmsta grannarna hjälpt mig på samma sätt. Man köper ett gäng vattenkannor, fyller dem och placerar ut dem vid de pallkragar man vill ha vattnade och ber dem slå i dem när de ändå har vägarna förbi. 10 liter i en sallatspallkrage i stekhet julisol kan var skillnaden på liv och död.

Läs mer om pappa Paul: Pappa Paul gick bort 2024

Vatten och skadedjur
Det finns två detaljer med distansodling som kan vara riktigt problematiska och det är just vattenförsörjningen och om man får in skadedjur i odlingarna. Vissa år har man vädrets makter med sig som hjälper till med vattningen tex 2014 och 2023 som var extremt regnrika och vissa år kommer det alldeles för lite vatten 2017 och 2018 som var extremtorra. När det gäller skadedjur kan det vara allt från jordloppor, kålfjärilar, grävlingar till dovhjortsflockar som vill snaska på dina plantor. Men vill man verkligen odla och vågar chansa så går det, det gäller bara att lära sig att försöka förutse problem och att inte bli helt bedrövad av och om man misslyckas. Ge inte upp när det går åt pipan! Misslyckanden ger oss värdefull kunskap som sätter sig i ryggraden och bygger upp vår egen kunskapsbank. Ingen bok, blogg eller odlingsfilm kan slå den processen. Misslyckandet finns alltid som ett alternativ, som förhoppningsvis inte inträffar.

På Takfarmen var det hett

Att köpa en solcellsdriven bevattningsarmatur kan vara en god investering om du vill ha en jämn bevattning och till exempel vill odla tomater eller gurka på distans. Sorten Irrigata finns i flera olika modeller och har fungerat fantastiskt bra uppe på takfarmen under två säsonger. Se bara till att bottenventilen inte flyter upp till ytan och drar in luft, då avbryts bevattningen. Samma sak händer om och när tunnan går tom. För att hindra att bottenventilen flyter upp kan man knyta fast en tyngd i den.

Läs mer: Takfarmen 8 års himmelskt odlande

Vissa odlingssäsonger har man hjälp av regnet och andra år som 2017 och 2018 är det torrare än vad man kan önska och då är det risk att växterna dör. Det är lite av ett lotteri. Vårt rekord i juni-juli är 16 dagar utan vattning och bara 5 mm regn. Om det går vägen beror på var man befinner sig i säsongen, i vilket stadie dina växter är, och hur du odlar dem och så klart på väderleken. Nyligen utplanterade plantor på friland som får rejält med vatten vid planteringstillfället behöver inte lika mycket vatten som etablerade plantor som är i sin mest intensivaste tillväxtperiod och ska ge skörd. Tomater som står i hinkar och har stått i dem ett par månader dricker mycket vatten, mer än man kan tro, mellan 3-5 liter per dygn. När de är nyplanterade och mindre, och inte lika många rötter har utvecklats dricker de mindre. När det gäller odling i krukor och hinkar så dricker plantorna alltid mer vatten än om de växer på friland. Krukor och hinkar är således en dålig ide om du har långa uppehåll från din odling och ingen som kan hjälpa dig att vattna.

Vilka grödor passar

___________________________________

… fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

 

Vi som skriver artiklarna på farbrorgron.se heter Johannes Wätterbäck & Theres Lundén. Allt vi skriver om är baserat på våra egna upplevelser, erfarenheter, experiment och kunskaper. Det tar tid att skriva en artikel. Vi hoppas därför att du som besöker vår sida gärna vill stötta vårt arbete genom att betala för en Premium-prenumeration och därmed få tillgång till allt vårt material. Det finns flera alternativ att välja mellan.

Läs mer under knappen nedan.

Logga inMer om prenumerationer

Hälsningar Johannes & Theres

 


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *