Din varukorg är för närvarande tom!
Det har varit ett underbart odlingsår

Det finns tusen saker som ligger och väntar på mig. Alla torkade kryddor, frötröskning, syra årets sista chilifrukter, mala majsen, baka surdegsbröd, städa odlingskällaren, sortera tomater, stänga av ljuset i takfarmenkällaren, julstäda, slå in julklappar, skriva handlarlistor räta upp granen, maila, blogga, redigera bilder, sortera kummin, putta ner vinägermammor, lägga de saltade riskorna i blöt, skura golv och stuva undan det syrade chilipulvret, men det blir ingenting alls.
Jag sitter mest med kaffet idag, flera koppar har det blivit och så lyssnar jag på musik, den senaste skivan av Lambchop och går igenom bilderna från odlingsåret. Jag fastnade här och jag blir så otroligt glad. Det har varit ett sådant fantastiskt odlingsår med underbara skördar av i princip allt. Visst har det varit svårt ibland men vi har lyckats ändå. Det har varit massor av intressanta möten med odlingsintresserade och inspirerande människor och det har varit fantastiskt kul att åka land och rike för att tala om det jag älskar att göra, att odla! Jag känner mig verkligen priviligerad!
Här nedan kommer några bilder jag fastnade för idag när jag satt och grejade med dem.
Att få en egen odlingstavla från lilltjejen där hon offrar sin största målarduk för att måla mig och alla mina grönsaker känns otroligt stort!
Trots kålmal och kålfjärilar kunde vi ändå skörda 1 kg stora vitkålshuvuden i augusti och skörda dem på det här skonsamma sättet, att vi skär av eller bryter av huvudet och lämnar skaftet med några blad på i jorden. Efter ytterligare ett par månader kunde vi skörda ca 0.4 kg småhuvuden som växte ut på varje gammal kålplanta. Serieodling på hög nivå och att spara på resurser utan att göra något annat än att skörda skonsamt. Det blir flera sådana här experiment i framtiden!

Att se lillkillen ta sin första tugga av sitt alldeles egna äppelträd ”Ingrid Marie” som han fick för 8 år sedan kändes som en seger och blir en sinnebild för att den som orkar vänta till slut får sin belöning.
Vi byggde ut pallkrageodlingen i skogsträdgården i år. Mest för att vi ville odla mycket mer grönsaker och det blev kanon bra, nu har vi ca 30 dubbelpallkragar. Visst hoppades vi, men vi kunde nog aldrig ana att den skulle bli så vackert som den blev.
Nästan all egenodlad amandine, cecile och cheripotatis hamnade i ugnen och förvandlades till den underbaraste pommesfrites ni kan tänka er. Tillsammans med örtsmör blev det livsfarligt gott.
Att starta odlingspodden med Theres och Sara Bäckmo har varit och är ett spännande, roligt och kreativt arbete. Det ska bli så otroligt kul att äntligen släppa lös den på riktigt den 27 december. Klicka HÄR så kommer du till vår sida.
Vår odlarvän Jon ringde mig tidigt i år och jag lovade att ta hand om tre av hans plantor som blivit lite för stora. När han väl var här så fick vi mer eller mindre en chock! Så här stora Dorset naga chiliplantor får man i februari om man håller 27 grader, gödslar med batguano och använder ljus från en HPS lampa. Plantorna längst fram har vuxit utan belysning i ett fönster och de närmast de lite större plantorna är så som ordinära chiliplantor ser ut i februari hemma hos oss.
Det känns ingenting, sa han.
Årets skörd av tomatillos på takfarmen blev stor och i år fick jag äntligen till den där salsaverde såsen. Jag blev helt beroende! Recept kommer så småningom och fler inlägg om det fantastiska odlingsåret 2016!
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar