Din varukorg är för närvarande tom!
Det har varit ett underbart odlingsår

Det finns tusen saker som ligger och väntar på mig. Alla torkade kryddor, frötröskning, syra årets sista chilifrukter, mala majsen, baka surdegsbröd, städa odlingskällaren, sortera tomater, stänga av ljuset i takfarmenkällaren, julstäda, slå in julklappar, skriva handlarlistor räta upp granen, maila, blogga, redigera bilder, sortera kummin, putta ner vinägermammor, lägga de saltade riskorna i blöt, skura golv och stuva undan det syrade chilipulvret, men det blir ingenting alls.
Jag sitter mest med kaffet idag, flera koppar har det blivit och så lyssnar jag på musik, den senaste skivan av Lambchop och går igenom bilderna från odlingsåret. Jag fastnade här och jag blir så otroligt glad. Det har varit ett sådant fantastiskt odlingsår med underbara skördar av i princip allt. Visst har det varit svårt ibland men vi har lyckats ändå. Det har varit massor av intressanta möten med odlingsintresserade och inspirerande människor och det har varit fantastiskt kul att åka land och rike för att tala om det jag älskar att göra, att odla! Jag känner mig verkligen priviligerad!
Här nedan kommer några bilder jag fastnade för idag när jag satt och grejade med dem.
Att få en egen odlingstavla från lilltjejen där hon offrar sin största målarduk för att måla mig och alla mina grönsaker känns otroligt stort!
Trots kålmal och kålfjärilar kunde vi ändå skörda 1 kg stora vitkålshuvuden i augusti och skörda dem på det här skonsamma sättet, att vi skär av eller bryter av huvudet och lämnar skaftet med några blad på i jorden. Efter ytterligare ett par månader kunde vi skörda ca 0.4 kg småhuvuden som växte ut på varje gammal kålplanta. Serieodling på hög nivå och att spara på resurser utan att göra något annat än att skörda skonsamt. Det blir flera sådana här experiment i framtiden!

Att se lillkillen ta sin första tugga av sitt alldeles egna äppelträd ”Ingrid Marie” som han fick för 8 år sedan kändes som en seger och blir en sinnebild för att den som orkar vänta till slut får sin belöning.
Vi byggde ut pallkrageodlingen i skogsträdgården i år. Mest för att vi ville odla mycket mer grönsaker och det blev kanon bra, nu har vi ca 30 dubbelpallkragar. Visst hoppades vi, men vi kunde nog aldrig ana att den skulle bli så vackert som den blev.
Nästan all egenodlad amandine, cecile och cheripotatis hamnade i ugnen och förvandlades till den underbaraste pommesfrites ni kan tänka er. Tillsammans med örtsmör blev det livsfarligt gott.
Att starta odlingspodden med Theres och Sara Bäckmo har varit och är ett spännande, roligt och kreativt arbete. Det ska bli så otroligt kul att äntligen släppa lös den på riktigt den 27 december. Klicka HÄR så kommer du till vår sida.
Vår odlarvän Jon ringde mig tidigt i år och jag lovade att ta hand om tre av hans plantor som blivit lite för stora. När han väl var här så fick vi mer eller mindre en chock! Så här stora Dorset naga chiliplantor får man i februari om man håller 27 grader, gödslar med batguano och använder ljus från en HPS lampa. Plantorna längst fram har vuxit utan belysning i ett fönster och de närmast de lite större plantorna är så som ordinära chiliplantor ser ut i februari hemma hos oss.
Det känns ingenting, sa han.
Årets skörd av tomatillos på takfarmen blev stor och i år fick jag äntligen till den där salsaverde såsen. Jag blev helt beroende! Recept kommer så småningom och fler inlägg om det fantastiska odlingsåret 2016!
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar