Din varukorg är för närvarande tom!
Att arbeta med naturen
Det är i kontakt med marken det händer.
På 70-talet anlade min pappa en kompost i skogsträdgården. Han klädde insidan och botten med kycklingnät och öste i massor av löv.
Åren gick men det hände just ingenting med löven. Volymen minskade lite efterhand, men löven bröts liksom inte ner. Efter 20 år tog jag bort komposten och vräkte ner de gamla torra löven i min pallkragekompost och efter ett par månader var de förvandlade till jord.
Min pappa visste inte då, när han byggde sin kompost att materialet som ska bli till jord, blir till jord snabbast och enklast om det har kontakt med jorden dvs marken. Det är ju där alla mikroorganismer och maskar finns.
I min pappas kompost hade nätet i botten ett avstånd på mellan 5-10 cm till marken. Det lilla avståndet var den avgörande faktorn till varför inte löven blev till jord under dessa 20 år. Det fanns ingen kontakt med vännerna som skulle göra jobbet.
På den här bilden har jag idag fyllt en skottkärra med löv som vi använder till att täckodla med. Löven har krattats ihop under hösten och lagts i högar bredvid våra pallkagar i #skogsträdgården . Vi samlar både löv på säck och i högar på marken och det beror lite på vilken plats vi odlar på hur vi går till väga.
I stan passar det bäst med säckar och i skogsträdgården passar det bäst i högar. Högarna är överlägset bäst eftersom högarna på marken är fuktigare och är fullsmockade med mikroorganismer och maskar lagom tills vi ska gräva ner dem eller använda löven till täckodling.
Det jag vill säga är. Jobba med naturen så går det så mycket enklare. Se er omkring hur det hänger ihop och lek på samma sätt.
Här kan ni titta på vår film om hur vi arbetar med löven i skogsträdgården: https://www.youtube.com/watch?v=JeK1t5hEbbQ
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Att arbeta med naturen”
Har hittat den här bloggen via Annika Christensen som rekommenderade den. Ville bara säga tack för en underbar blogg med så mycket matnyttigheter att lära sig från.
Hälsningar Anna-KarinÅ vad roligt att höra. Tack ☺☺☺☺
Lämna ett svar