Din varukorg är för närvarande tom!
Att arbeta med naturen
Det är i kontakt med marken det händer.
På 70-talet anlade min pappa en kompost i skogsträdgården. Han klädde insidan och botten med kycklingnät och öste i massor av löv.
Åren gick men det hände just ingenting med löven. Volymen minskade lite efterhand, men löven bröts liksom inte ner. Efter 20 år tog jag bort komposten och vräkte ner de gamla torra löven i min pallkragekompost och efter ett par månader var de förvandlade till jord.
Min pappa visste inte då, när han byggde sin kompost att materialet som ska bli till jord, blir till jord snabbast och enklast om det har kontakt med jorden dvs marken. Det är ju där alla mikroorganismer och maskar finns.
I min pappas kompost hade nätet i botten ett avstånd på mellan 5-10 cm till marken. Det lilla avståndet var den avgörande faktorn till varför inte löven blev till jord under dessa 20 år. Det fanns ingen kontakt med vännerna som skulle göra jobbet.
På den här bilden har jag idag fyllt en skottkärra med löv som vi använder till att täckodla med. Löven har krattats ihop under hösten och lagts i högar bredvid våra pallkagar i #skogsträdgården . Vi samlar både löv på säck och i högar på marken och det beror lite på vilken plats vi odlar på hur vi går till väga.
I stan passar det bäst med säckar och i skogsträdgården passar det bäst i högar. Högarna är överlägset bäst eftersom högarna på marken är fuktigare och är fullsmockade med mikroorganismer och maskar lagom tills vi ska gräva ner dem eller använda löven till täckodling.
Det jag vill säga är. Jobba med naturen så går det så mycket enklare. Se er omkring hur det hänger ihop och lek på samma sätt.
Här kan ni titta på vår film om hur vi arbetar med löven i skogsträdgården: https://www.youtube.com/watch?v=JeK1t5hEbbQ
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Att arbeta med naturen”
Har hittat den här bloggen via Annika Christensen som rekommenderade den. Ville bara säga tack för en underbar blogg med så mycket matnyttigheter att lära sig från.
Hälsningar Anna-KarinÅ vad roligt att höra. Tack ☺☺☺☺
Lämna ett svar