Det här är en i grunden modifierad kolakaka med smak av kanel och kardemumma. En perfekt kafferepskaka, alltså en av de sju, och en kaka som våra barn ofta vill ha. Vi bakar nästan alltid dubbel eller trippel sats så man kan slänga in några i frysen.
Ingredienser:
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker eller mer
1 msk sirap men oftast en aning till
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1- 2 msk kanel
1-2 msk nymortlad kardemumma
Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader. Rör det rumsvarma smöret och sockret med en elvisp så det blir fluffigt. Blanda mjölet med bakpulvret och tillsätt alla ingredienser. Arbeta snabbt ihop det till en deg. Rulla ut degen i 3 fingertjocka längder ( eller gör dem tjockare för att få en mer redig kakbit). Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Grädda dem i 10-12 min. Skär sedan längderna i sneda bitar medan de är varma och strö över rikligt med strösocker.
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar