Din varukorg är för närvarande tom!
Bullar – saftiga och underbart goda
Jag har letat genom åren efter det ultimata bullreceptet. När jag frågat andra som bakat så goda och saftiga bullar så har de alltid svarat samma sak: ”Jag använder receptet på mjölpåsen”. Så från att ha provat lite olika varianter har jag återgått till mjölpåsen och med flera tips i ryggsäcken brukar jag få till fantastiska bullar. Jag använder alltid riktigt smör och aldrig margarin. Jag använder inte allt mjöl i receptet utan spar mer än 1 dl till utbakningen. Jag använder alltid en hushållsassistent och gör aldrig degen för hand. Jag har lärt mig att mycket hänger på bearbetningen. Efter ca 10 min i maskinen kan man märka hur degen blir lite seg och blank, då börjar den bli klar.
Ingredienser
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
50 g jäst
½ tsk salt
1-1 ½ dl socker
2 tsk stötta kardemummakärnor
Ca 1,3 l ekologiskt vetemjöl till degen ( vi använder uteslutande Stora Hällstas vetemjöl)
1 dl mjöl till utbaket
Fyllning 1
50 g smör
½ -1 dl socker1-2 msk malen kanel
Fyllning 2
50 g smör
½ -1 dl socker
1 msk vaniljsocker
Pensling och garnering
1 ägg
pärlsocker, men vi använder också råsocker och muscavadosocker.
Gör så här: Smula ner jästen i bunken. Värm mjölken i en kastrull till fingervarm temperatur. Häll över jästen och rör tills jästen har löst upp sig. Klicka i smöret i degspadet. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Häll i mjölet, börja med 1 liter och bearbeta degen minst 10 min i maskinen. Jäs övertäckt i 30 minuter. Blanda ingredienserna till fyllningarna. Gör båda fyllningarna ifall man vill ha hälften av bullarna med kanelsmak och hälften med vanilj. I annat fall kan en fyllning väljas och då ska receptet fördubblas.
När degen jäst ska den knådas på mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en stor rektangel. Bre ut kanelfyllningen på den ena och vaniljfyllningen på den andra . Vik varje degrektangel en gång och skär den i ca 20 remsor. Tvinna varje degremsa och snurra ihop den till en bulle. Låt bullarna jäsa på plåt i 30 minuter. Pensla varje bulle med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.Gräddas i 250 grader i ugnen i 5-8 minuter. Se till att de inte blir för bruna för det brukar innebära att de blir torrare.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar