Ska du odla ingefära kan du använda knölarna från de vanliga livsmedelsaffären. Storleken på skörden brukar bli ungefär dubbel så stor som storleken på knölen du petar ner i krukan. Det kanske man kan tycka är lite klent, men med tanke på den lilla arbetsinsats som krävs, är det enligt mig en generös skörd. Ingefärsplantan är dessutom ganska självgående. Och ej att förglömma, det är din egen, som du vet exakt hur du odlat och som inte transporterats långväga innan den hamnar i din mat.
Nu är det dags att köpa på sig ett par fina ingefärsknölar, så att du till hösten / vintern kan skörda dina egenodlade ingefära. Den här växten är inte jättesvår om du är hyfsat medveten, stabil och försigkommen. Det första du behöver göra är att köpa på dig ett par fina bitar i affären. De ska vara fria från skador och se spänstiga ut. Sedan ska du lägga dem inomhus i ett fönster eller på ett ljust ställe och låta dem ligga där i några veckor eller månader, tills du ser att det börjar hända saker med knölarna. Kika på bilden längst upp, där kan man tydligt se att det kommer små gröngula tillväxtknoppar. När dessa visar sig är det dags att stoppa ner knölen i en stor kruka med planteringsjord och här nedan berättar jag i steg för steg hur det går till.
Kruka och jord
För sådana här växter, som inte är så känsliga för att torka ut, passar terrakottakrukor alldeles utmärkt. Dessutom tycker jag personligen att de är bland de vackraste krukor man kan tänka sig. Det är någonting med materialet, bränd lera och för den del även med falurött som attraherar mig. Något slags inneboende harmoniskt som relaterar till sin yttre miljö på ett särskilt vackert sätt.
Det första man gör när man planterar något i en kruka är att grunda den med de material man tänker att man ska fylla krukan med. Här vill jag också berätta att jag aldrig i mitt 26 – åriga odlarliv använt lecakulor. Beroende på växt men också storlek på växt behöver man tänka lite olika. När man ska odla ingefära kan man fylla på med ganska mycket jord, då tanken är att den ska ligga högt upp i krukan, med tomatplantor är det ju precis tvärtom.
Gödsla ingefäran
Jag har sedan många år tillbaka tagit för vana att gödsla alla växter jag planterar i dess slutgiltiga behållare eller plats. Jag tänker att om jag ska ta någonting (skörda) från en växt så måste jag också ge något (gödsel) tillbaka. Till ingefärskrukan använde jag ca 1-2 msk pelletterat hönsgödsel. Man kan även gödsla löpande med flytande gödsel, men jag tycker att det är smidigt att veta att jag en gång för alla ha gödslat plantan, då behöver jag inte tänka och fundera på det flytande gödslet. Det blir helt enkelt ett orosmoment mindre och det är värt mycket om man odlar i fem trädgårdar, två odlingskällare, tre växthus och inomhus. Man måste vara rädd om sina nerver.
Dela för att få fler plantor
Just den här ingefärsknölen var ganska stor och det hade bildats gröna skottantydningar på flera ställen. Jag bestämde mig för att dela på den och passa på att göra mig två fina ingefärskrukor, det är ju svårt att få nog av härodlad ingefära. Bryt av knölen där du anser att det naturligt finns ett ställe där knölen kan brytas av.
Eftersom jag har fyllt på med ganska mycket jord hamnar knölen precis där den ska, högt upp i krukan. Meningen är att den ska sticka upp lite grand.
När knölen är på plats fyller jag på med jord ända upp till kanten ock trycker till lite försiktigt. Obs! knölen ska inte döljas under jorden, glöm inte det.
Vattning och ljus
Som med all nyplantering gäller det att vattna när man är klar. Vatten och ljus är de två faktorerna som sätter igång livet. Vattna lagom mycket och se till att du håller jorden fuktig.
Efter att jag planterat en knöl i en kruka på det här viset någon gång i januari – april, ställer jag krukan i ett av våra soliga fönster. Jag kan också bära ner den till odlingskällaren och ställa den så att den får lite spilljus från växtbelysningen. Så småningom tittar det upp ett eller flera spröt och det är då knölen börjar växa och bildandet av en ny knöl börjar.
Utflyttning
Under maj brukar jag bära ut ingefärskrukorna till växthuset. Där får de stå till någon gång i slutet av september då jag bär in dem in i lägenheten igen. Det här är krukan med systerknölen till den som hamnade i terrakottakrukan. Inte lika vackert men många gånger är plastkrukor mer praktiska då de håller fukten bättre. Har du inget växthus går det alldeles utmärkt att ställa din ingefärskruka på ett soligt ställe i din trädgård eller att ha den kvar inomhus.
Så här ser ingefärsknölen ut i september när jag tar in krukan i lägenheten. Den är ganska hög nu, blasten är över en meter.
Här kan ni se själva knölen lite tydligare och hur den ser ut som färsk innan den växt klart och blivit så där fnasig och ljusbrun, som vi är vana att dem när vi köper knölarna i mataffärerna.
Idag den andra februari ser samma knöl ut så här. Jag har med flit inte använt något av den för jag ville se hur den bär sig åt inomhus om jag inte skördar något från den. Sedan november har jag vattnat den ytterst sparsamt men den har fått några droppar då och då. Det har bildats ett par gröna antydningar av skott på knölen och jag är nyfiken på att plantera om hela knölen under de närmsta veckorna i en större kruka och se om nästa års skörd kan bli dubbelt så stor som denna. Fortsättning följer alltså. Jag hoppas att du som läser det här finner tillräckligt mycket mod och kunskap för att sätta igång med att odla ingefära. Man behöver som sagt inte en stor trädgård för att kunna njuta av egenodlad mat. Ibland njuter man nästan mer när det bara är lite man odlar.
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar