Så lyckas du odla ingefära

ingefära

Ska du odla ingefära kan du använda knölarna från de vanliga livsmedelsaffären. Storleken på skörden brukar bli ungefär dubbel så stor som storleken på knölen du petar ner i krukan. Det kanske man kan tycka är lite klent, men med tanke på den lilla arbetsinsats som krävs, är det enligt mig en generös skörd. Ingefärsplantan är dessutom ganska självgående. Och ej att förglömma, det är din egen, som du vet exakt hur du odlat och som inte transporterats långväga innan den hamnar i din mat.

Nu är det dags att köpa på sig ett par fina ingefärsknölar, så att du till hösten / vintern kan skörda dina egenodlade ingefära. Den här växten är inte jättesvår om du är hyfsat medveten, stabil och försigkommen. Det första du behöver göra är att köpa på dig ett par fina bitar i affären. De ska vara fria från skador och se spänstiga ut. Sedan ska du lägga dem inomhus i ett fönster eller på ett ljust ställe och låta dem ligga där i några veckor eller månader, tills du ser att det börjar hända saker med knölarna. Kika på bilden längst upp, där kan man tydligt se att det kommer små gröngula tillväxtknoppar. När dessa visar sig är det dags att stoppa ner knölen i en stor kruka med planteringsjord och här nedan berättar jag i steg för steg hur det går till.

Jag älskar terakottakrukor och de blir bara vackrare med åren, precis som en människas själ om hon följer sitt hjärta.
Kruka och jord

För sådana här växter, som inte är så känsliga för att torka ut, passar terrakottakrukor alldeles utmärkt. Dessutom tycker jag personligen att de är bland de vackraste krukor man kan tänka sig. Det är någonting med materialet, bränd lera och för den del även med falurött som attraherar mig. Något slags inneboende harmoniskt som relaterar till sin yttre miljö på ett särskilt vackert sätt.

Det första man gör när man planterar något i en kruka är att grunda den med de material man tänker att man ska fylla krukan med. Här vill jag också berätta att jag aldrig i mitt 26 – åriga odlarliv använt lecakulor. Beroende på växt men också storlek på växt behöver man tänka lite olika. När man ska odla ingefära kan man fylla på med ganska mycket jord, då tanken är att den ska ligga högt upp i krukan, med tomatplantor är det ju precis tvärtom.

Pelleterat hönsgödsel
Gödsla ingefäran

Jag har sedan många år tillbaka tagit för vana att gödsla alla växter jag planterar i dess slutgiltiga behållare eller plats. Jag tänker att om jag ska ta någonting (skörda) från en växt så måste jag också ge något (gödsel) tillbaka. Till ingefärskrukan använde jag ca 1-2 msk pelletterat hönsgödsel. Man kan även gödsla löpande med flytande gödsel, men jag tycker att det är smidigt att veta att jag en gång för alla ha gödslat plantan, då behöver jag inte tänka och fundera på det flytande gödslet. Det blir helt enkelt ett orosmoment mindre och det är värt mycket om man odlar i fem trädgårdar, två odlingskällare, tre växthus och inomhus. Man måste vara rädd om sina nerver.

Det går bra att dela en knöl.
Dela för att få fler plantor

Just den här ingefärsknölen var ganska stor och det hade bildats gröna skottantydningar på flera ställen. Jag bestämde mig för att dela på den och passa på att göra mig två fina ingefärskrukor, det är ju svårt att få nog av härodlad ingefära. Bryt av knölen där du anser att det naturligt finns ett ställe där knölen kan brytas av.

Eftersom jag har fyllt på med ganska mycket jord hamnar knölen precis där den ska,  högt upp i krukan. Meningen är att den ska sticka upp lite grand.

När knölen är på plats fyller jag på med jord ända upp till kanten ock trycker till lite försiktigt. Obs! knölen ska inte döljas under jorden, glöm inte det.

Vattning och ljus

Som med all nyplantering gäller det att vattna när man är klar. Vatten och ljus är de två faktorerna som sätter igång livet. Vattna lagom mycket och se till att du håller jorden fuktig.

Efter att jag planterat en knöl i en kruka på det här viset någon gång i januari – april, ställer jag krukan i ett av våra soliga fönster. Jag kan också bära ner den till odlingskällaren och ställa den så att den får lite spilljus från växtbelysningen. Så småningom tittar det upp ett eller flera spröt och det är då knölen börjar växa och bildandet av en ny knöl börjar.

Utflyttning

Under maj brukar jag bära ut ingefärskrukorna till växthuset. Där får de stå till någon gång i slutet av september då jag bär in dem in i lägenheten igen. Det här är krukan med systerknölen till den som hamnade i terrakottakrukan. Inte lika vackert men många gånger är plastkrukor mer praktiska då de håller fukten bättre. Har du inget växthus går det alldeles utmärkt att ställa din ingefärskruka på ett soligt ställe i din trädgård eller att ha den kvar inomhus.

Så här ser ingefärsknölen ut i september när jag tar in krukan i lägenheten. Den är ganska hög nu, blasten är över en meter.

Här kan ni se själva knölen lite tydligare och hur den ser ut som färsk innan den växt klart och blivit så där fnasig och ljusbrun, som vi är vana att dem när vi köper knölarna i mataffärerna.

Idag den andra februari ser samma knöl ut så här. Jag har med flit inte använt något av den för jag ville se hur den bär sig åt inomhus om jag inte skördar något från den. Sedan november har jag vattnat den ytterst sparsamt men den har fått några droppar då och då. Det har bildats ett par gröna antydningar av skott på knölen och jag är nyfiken på att plantera om hela knölen under de närmsta veckorna i en större kruka och se om nästa års skörd kan bli dubbelt så stor som denna. Fortsättning följer alltså. Jag hoppas att du som läser det här finner tillräckligt mycket mod och kunskap för att sätta igång med att odla ingefära. Man behöver som sagt inte en stor trädgård för att kunna njuta av egenodlad mat. Ibland njuter man nästan mer när det bara är lite man odlar.

Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

14 svar till ”Så lyckas du odla ingefära”

  1. Profilbild för Britt-Marie Gising
    Britt-Marie Gising

    Hej! Vad gör du med blasten? Växer knölen ovan jord? eller skördar du det som finns under jord?
    Älskar ingefära. Tack om du har tid att svara.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Den viissnar ned när det är redo att skörda.

  2. Profilbild för Milvi Jöelain
    Milvi Jöelain

    Hej! Har odlat ingefära 5-6 år nu och har alltid haft knölen under jorden men inte mer än att knölen är täckt . Funkar jätte bra. Dessutom lyckades jag få min att blomma ifjol, kände mig riktigt stolt över detta.

    1. Profilbild för Birgitta Amcoff
      Birgitta Amcoff

      Så gör jag också. Innan jag ställer plantan i växthuset planterar jag om den i en 30-literskruka. Får betydligt mer än 2x utsädet.

      1. Profilbild för Farbror Grön
        Farbror Grön

        Det låter som en riktigt bra idé. Vi måste testa att gå upp i storlek. Tack för inspiration.

  3. Profilbild för Marie Lundell
    Marie Lundell

    Jag beställde boken odla kallt men har inte fått den ännu. Mvh marie

    1. Boken är på tryckeriet och planerad utgivning är i slutet av februari. Boken skickas till dig så fort den finns i lagret.

    2. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Det låter tryckt, för den är på tryckeriet just nu, i mitten av februari kommer den.

      Mvh Johannes

  4. Profilbild för Anne-Sofie Reinholdsson
    Anne-Sofie Reinholdsson

    Hej!!
    Jag undrar så om man kan äta blasten på Ingefäran man satt? Borde ju få? Hittar ingen info om detta ngn stans på nätet-TACK🙏

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Vi vet inte, vi har inte testat men nu blev vi nyfikna.

  5. Planterade precis ingefära efter inspiration från detta inlägg. De hade legat ett antal månader och fått lite skott på några utväxter. Provade att dela dem i ganska små bitar utifrån formen på ingefäran. Får se hur mycket det blir av bitarna – kan ju vara så att man inte ska dela dem så mycket också… den som provar får se… 😁

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Önskar dig lycka till.

  6. Det här måste jag prova! Tack för en bra artikel!
    Ett par frågor bara: Man ska alltså skörda när blasten vissnat? Tar man upp hela klumpen, tar det man vill ha, och börjar om med en ny liten knöl på samma sätt?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Ja precis så 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *