Din varukorg är för närvarande tom!
Ananas- och citronpaj

”Pappa, jag vill baka ananaspaj, jag såg några på youtube som gjorde det.” Sagt och gjort, vi gled förbi fruktdisken i affären och en stor mogen ananas landade i vår vagn. Ananaspaj tänkte jag, det låter både lite exotiskt och avskräckande samtidigt. Men varför inte? Man måste ju våga ibland. För säkerhetsskull rev vi skalet och använde saften från en citron, för att vi säkert skulle få in det där syrliga som vi älskar så. Resultat blev en mycket god paj med en viss syrlighet som åts till eftermiddagsfika i flera dagar.
Ingredienser
Pajskal:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula
1/2- 1 tsk salt
Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
2 msk mjöl
2 msk vaniljsocker (kan uteslutas)
1,5 dl vispgrädde
1 citron, skalet och saften
200 g färsk ananas hackad i cm stora bitar
Florsocker till garnering
Gör så här:
Blanda ingredienserna till pajskalet, tillsätt äggulan sist. Knåda degen så den blir homogen och tryck ut den därefter i en pajform. Låt sedan pajskalet vila i kylskåpet 30-60 min. Vispa därefter ihop smeten. Vispa först ägg och socker pösigt, rör därefter ner mjölet, vaniljsockret och grädden. Riv citronens skal och pressa ur all saft och häll ananasen i smeten och rör om. Grädda pajen i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 30 min. Låt pajen sedan stå så den fastar till sig! Den smakar bäst efter en natt i kylen eller på balkongen och är underbar som fryst! Servera den gärna med en klick grädde eller glass och sikta över lite florsocker.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar