Din varukorg är för närvarande tom!
Alla fingrar gröna fortfarande på topplistan
Tack för förtroendet alla ni som köpt och köper vår bok. Det blev raketfart upp på tredjeplatsen på Adlibris topplista efter att jag berättade om den igår på Instagram.
Lite om Alla fingrar gröna
När vi skrev alla fingrar gröna Theres och jag (för fyra år sedan) var vårt mål att boken ska passa den erfarna odlaren såväl som nybörjaren. Därför är odlingsinstruktionerna uppbyggda så att man kan hoppa in på dem på olika nivåer och välja varifrån man ska läsa beroende på hur man vill så och odla grönsakerna. För många grödor kan du också välja vilken årstid ( sommarsådd, vintersådd mm) och vad man behöver tänka på exakt just där och då med berörd växt.
Det är lätt att gå vidare i varje specifik odlingsinstruktion och se vilken plats man kan odla grödorna på och det finns hänvisningar till odlingspraktikan i instruktionerna så att man får all info man behöver för att kunna lyckas. Hur man bygger jordar, pallkragar gör eget bokashikli, gödslar, täckodlar, använder ensilage, odlar på friland och mycket mer.
Vill man bara odla majs, jordgubbar och svartkål behöver man bara läsa just dessa instruktioner och vill man odla vitlök, tomat och chili läser man dem. Man behöver alltså inte läsa hela boken för att komma igång utan tar de partier man tycker verkar intressanta och de grödor man är sugna på.
Boken tål att glömmas kvar i odlingen då den är stryktålig och klarar ett lättare regnväder eller en medelstor kaffekoppsvältning utan större problem.
Vår tanke var att skapa en tidlös odlingshandbok som fungerar i väldigt många år och för alla odlare och odlingsplatser.
Vill du köpa den till ett bra pris och utan fraktkostnader ska du klicka in på Adlibris . Du kan också provläsa ca 40 sidor på vårt förlags hemsida LUX publica.

Alla grönsaker i boken är fotograferade av vår vän och fotograf Linda Eliasson samt därefter avmålade av Tatiana Shribidova till akvareller. Vi tycker att de blev vackra på ett magiskt sätt, som en annan dimension.
Tack än en gång för att vi får inspirera och vägleda er genom odlandet.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar