Kålrabbi är en av de snabbaste kålväxter du kan odla. Den är inte bara snabb den ger dessutom väldigt mycket mat och är fantastiskt vacker.
Oftast när vi talar om snabba kålväxter brukar det vara olika slags bladkålssorter vi menar. Som sibirisk badraps, mizuna, tatsoi, komatzuna, rucola, kailand eller bladsarepta. Men kålrabbi är mycket mer än blad, även om dess blad givetvis också går att äta. Det är en växt som bildar ett krispigt och kompakt huvud som sträcker sig upprätt ovan jorden. Den är förhållandevis lätt att odla och fungerar både att direktså och att förkultivera. Den går att så under vinter, vår, sommar och även en bit in på hösten. Det är en perfekt serieodlingsgröda 1, 2 och 3. Låter det som en supergröda? Ja det är precis vad det är och har du odlat den en gång kommer du med stor sannolikhet odla den igen
Kålrabbin är en ganska märklig växt. Den ser speciell ut, som en kålrot korsad med majrova och med massa små tentakler med blad ovanpå. Köttet är milt och smakar som en blandning av majrova och mild sommarvitkål. Den har också äpplets krispighet och sötman hos en mild kålrot fast utan den kraftiga kålsmaken. Den är god rå men fungerar också att klyfta och steka i ugnen med lite salt ovanpå och lite riven ost.
Jag stötte på kålrabbin i bokserien ”Den biologiska trädgården” av Nils Åkerstedt för många år sedan och han skrev så här: ”Kålrabbin bör odlas av alla som gillar att äta råa grönsaker. Den är en delikatess rå men även god när den är kokt” Det var Nils som öppnade mina ögon för kålrabbin men jag fick inte till odlandet av den förrän jag slutade att envisas med att direktså den. När jag väl började förkultivera den fick jag äntligen fina plantor.
Kålrabbin finns i flera olika färgnyanser och i år ska jag testa en som heter Noriko som både är ljusgrön och lila, den ska ha som en lila ton, en skiftning. Jag har testat flera olika sorter men har ingen bestämd favorit. Jag har en förkärlek för lila grönsaker, de är ju så snygga där de står i trädgården. Hoppas vi blir fler som njuter av att odla kålrabbi nästa säsong, den är så värd att odla.
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar