Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpa

Nu i mitten av maj är det en perfekt tid att så gurkväxter. Gurka, melon, squash och pumpa älskar värme, växer snabbt och är känsliga för kyla så därför är maj en perfekt tid att så dem. Det här inlägget görs i samarbete med Impecta Fröhandel som just nu erbjuder 25% rabatt på gurka och melon, samt squash och pumpa med koden farbrorgron.

De växter som räknas till gurkväxter är gurka, melon, pumpa, squash (zucchini) och pumpa. Växtsättet för dessa växter är liknande – de växer yvigt och ganska snabbt. Dessutom älskar de värme och är känsliga för låga temperaturer.

Just det där med att gurkväxterna inte tål kyla särskilt bra gör att vi brukar tänka lite baklänges när det gäller tiden för sådd. Av erfarenhet är det ingen idé för oss att plantera ut gurka, melon, pumpa eller squash före den 10 juni. Där vi odlar, i zon 2 och 3, är det ganska vanligt att vissa nätter i maj och början av juni kan vara ganska kalla. Flera vårar har vi varit för ivriga och planterat ut i slutet av maj. Det har ofta slutat med att plantor dött efter en kylig natt.

Eftersom gurkväxterna växer snabbt och ganska yvigt behöver vi planera sådden utifrån datumet 10 juni. Mitten av maj är då en perfekt såtid. Då är plantorna lagom stora tills utplanteringen.

Sorter som vi odlar detta år:

  • Cantaloupemelon ’Charentais’
  • Vattenmelon ’Sugar Baby’
  • Växthusgurka F1 ’Cordoba’
  • Växthusgurka F1 ’Picolino’
  • Slanggurka ’Marketmore’
  • Squash F1 ’Atena Polka’
  • Squash ’Genovese’
  • Squash ’Lungo bianco di Sicilia’

Det här inlägget görs i samarbete med Impecta Fröhandel som fram till den 30 juni erbjuder 25% rabatt på gurka och melon, samt squash och pumpa med koden farbrorgron.

Så gurkväxter

Själva sådden sker mer eller mindre alltid på samma sättnoavsett om vi sår dem ute i vårt kallväxthus eller inomnhus. Vi petar ner 2–4 frön i en 7 cm kruka fylld med planteringsjord. Krukorna ställer vi sedan i ett miniväxthus som vi placerar under växtbelysning med intervallet 12 timmars ljus (dagtid) och nattetid har vi belysningen släckt. Skämmer man dessutom bort fröna med en värmematta under miniväxthuset är det inte omöjligt att de tittar upp på 2 – 4 dagar. Gurkväxters frön har en tendens att ruttna om man sår dem kallt och blött, så värmemattan är lite av en livförsäkring. När väl plantorna är uppe är det dags att ta bort locket från miniväxthuset och stänga av värmemattan.

Sådd i växthus

Är du en kallsåddsmänniska och sår det mesta i växthuset? Då kanske du även vill så gurkväxter där? Vi har gjort det i några år nu med fint resultat.

Vi gör sådden på samma sätt som ovan, men miniväxthuset ställer vi i växthuset med värmemattan på 27 W under. Värmemattan gör att frösådderna har en undervärme på mellan 15 – 20 grader och gror betydligt snabbare än utan undervärme. På så sätt får plantorna det mest perfekta ljuset och vi slipper böka med växtbelysning inomhus. Värmen från värmemattan gör att fröna gror bra och det skapar ett gynnsamt klimat i miniväxthuset. Men håll lite koll och lufta så att det inte blir kokhett i lådan.

Locket brukar vi ta av på dagarna om det är varma dagar och när alla växter har tittat upp. Efter omplantering och innan slutplantering behövs ingen avhärdning eftersom plantorna redan är acklimatiserade för utomhuslivet – ännu en positiv grej med utomhussådd. Enkelhet och så slipper man elen till växtbelysningen.

Omplantering och avhärdning

När plantorna tittar upp tar det inte lång tid förrän det blir ganska trångt i krukorna. Då är det dags att omplantera. Varje planta får en egen kruka med ny planteringsjord. Efter en vecka (om det är slutet av maj eller början av juni) kan man, om man sått dem inomhus under belysning, börja avhärda plantorna, det vill säga vänja dem vid det starka solljuset och den lägre temperaturen utomhus.

Antingen avhärdar man dem ett par timmar då och då på ett halvskuggigt ställe utomhus eller genom att göra en liten fiberdukskoja på ett halvsoligt ställe i trädgården eller i sitt växthus. I en fiberdukskoja kan plantorna vara dygnet runt och behöver alltså inte flyttas in och ut. Mycket praktiskt tycker vi! Räkna med att de behöver cirka en vecka innan de är vana vid sin nya miljö och kan leva ett friare liv. Kalla vårar och försomrar är det bättre att vänta lite med avhärdning och utplantering eller ha dem kvar i fiberdukskojan i växthuset och plantera ut dem när det blivit varmare.

Slutplantering

På dagen den 10 juni eller strax därefter är det utplanteringsdags på den finala odlingsplatsen. Oavsett vilka slags gurkväxter man odlar passar de att växa i pallkragar, på friland och i stora odlingslådor. Alla kan odlas utan växthus, men om man har tillgång till ett växthus kan man med fördel välja att odla meloner och gurka där. Pumpor och andra typer av vintersquash, samt sommarsquash (zucchini) tar stor plats och passar bättre utomhus. Se till att gödsla ordentligt och tillför gärna mycket kompost i jorden, gurkväxter kräver mycket näring. Vattna också rikligt, gärna med någon näringslösning i vattnet då och då under säsongen.

Lycka till med sådden!

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

Det här inlägget görs i samarbete med Impecta Fröhandel som som fram till den 30 juni erbjuder 25% rabatt på gurka och melon, samt squash och pumpa med koden farbrorgron.


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *