Vilken slags odlare är du?

Vilken slags odlare är du? Hur bra man lyckas som odlare beror ofta på ens inställning och sätt att vara i världen. Men vad är egentligen bäst? Att vara strukturerad, spontan eller följa en odlingsideologi?

Odlandets största begränsningar sitter i våra huvuden, det är därför vi så ofta påpekar att det är är viktigt att pröva sig fram och att ha roligt. Har man roligt är det ofta lite lättare att ta ut svängarna och pröva saker som man inte har någon erfarenhet kring och så har man ofta ett leende på läpparna när man kraschar, ja till en början. Du kan finna mängder av videos och texter ute på nätet som alla säger samma sak ”Det är genom att misslyckas man lär sig”

Det är så vi arbetar, vi är inte oroliga över att misslyckas, vi vet att vi hela tiden kommer att göra det. För om man aldrig misslyckas får man ju aldrig möjligheten att lyckas och att lära sig något nytt. Så utan misslyckanden – inga lyckanden, utan tårar – inga skratt. En hel del journalister, som inte är bekanta med odlandets konst och hör av sig till oss för att de behöver hjälp och stöttning att skriva sina trädgårdsartiklar, brukar fråga: ” Vad är enklast att lyckas med när man odlar?”. Mitt första svar, innan vi går in på detaljer, brukar vara: ”Man kan misslyckas med allt”, men också att man kan lyckas med allt.

Odlandet speglar din personlighet

Odlandet speglar, som så många andra saker i livet, vilken person man är och vad vi kräver av livet. En del är väldigt resultatfokuserade och blir bedrövade när det inte blir som man tänkt sig. Andra tar livet som det kommer och kan finna ljusglimtar och nya vägar när de dyker upp. En del mår bra att göra listor och följa det man bestämt, andra kastar sig ut i vårsolen och ser vad som händer. Vartefter odlaråren läggs på hög kommer många odlare fram till att det både behövs struktur, spontanitet och en avslappnad inställning för att det ska bli riktig trivsamt att odla.

När man arbetar spontant är det även viktigt att kunna skärpa till sig och strukturera upp saker och ting och när man arbetar strukturerat är det viktigt att inte följa strukturen till varje pris. Se till att vattna fröna till din motsatspersonlighet och använd hela dig i möjligaste mån.

Läs gärna: Farbror Gröns 10 bästa odlingsråd

Spetskålen Kalibos till vänster är skördad under hösten och den till höger i december efter ett par nätter med -9 grader. Kommer kylan snabbt och hårt så fryser huvudkål sönder men om det bara blir ett par minusgrader klarar den sig utmärkt. Man får inte reda på vad växterna klarar om man inte testar.

Anamma sin motsats

Det här kan vara svårt för många att anamma, flera perspektiv och framförallt ett andra perspektiv eller sätt att vara som inte känns bekväma eller naturliga. Men det är där många av oss odlare hamnar till slut, i ett mellanläge mellan speciellt dessa två ytterligheter, för att det är mest gynnsamt för våra själar och för odlandet i sig. Så fort strukturen inte ger en realistisk bild av verkligheten behöver handhavandet ofta förändras och gör du samma misstag om och om igen för att du gör allt på känn behöver du ofta skärpa till dig och ta dig en funderare. Följer du till exempel en odlingsideologi eller en specifik regelbok och verkligheten ser annorlunda ut gentemot ideologin och boken, så kanske det är verkligheten och din upplevelse du ska lyssna på och inte krampaktigt hålla kvar ett regelsystem med idéer som låter bra.

Den enbart spontana odlaren är att likna vid en person som älskar att laga mat men inte klarar av att följa ett recept och den enbart strukturerade odlaren som en som inte klarar av att laga just en specifik rätt för att det saknades en ingrediens. Båda sätten att laga mat på fungerar men kan man kombinera dessa två varianter kan det verkligen uppstå magi.

För er som har svårt att växla spår och ofta fastnar i strukturen kika på denna: ”Jag kan ha fel”

Johannes Wätterbäck luktar på primula rötter Farbror Grön
Primula japonicans rötter doftar Jenka tuggummin

Motsatstänk

Att tänka utifrån motsatserna, den spontana och strukturerade odlaren, ger ju så klart inte en helt korrekt bild av hur det egentligen förhåller sig. Men kanske kan den vara till gagn för dig att hålla lite i bakhuvudet, så att du kan utmana dig själv att kanske förändra dig en aning ifall du anar och märker att du inte är så bred i ditt sätt att vara som du önskar. Givetvis finns det flera personlighetsdrag och flera andra faktorer, kulturella, sociala, biologiska som hjälper eller stjälper en odlare, en människa. Kanske kan du komma på flera andra motsatsförhållanden som är mer givande för dig att bolla med? Något vi sett är väldigt vanligt och speciellt bland kvinnor, är en rädsla att göra fel. Det finns så vitt vi sett inget konstruktivt eller vackert med denna rädsla, den verkar bara otroligt hämmande och skapa psykisk ohälsa.

Känn dig fri att använda våra ord som ett avstamp mot nya horisonter. Vad du än gör, se till att anamma en modell som passar dig och våga ompröva dina åsikter, tankar och beslut. Minns att den som säger ja lär sig och upplever mer än den som säger nej. Ett bra mellanläge är att säga ”kanske”, för där ligger det i alla fall en möjlighet. Och du, glöm inte att njuta i din trädgård och att upptäcka nya delar av den och växterna. På bilden ovanför låter jag vår dotter lukta på Primula japonica rötter som doftar Jenka tuggummi.

”I himmel och på jord finns mer, Horatio, än er philosophi kan drömma om.”

Hamlet 1, 5 Shakespeare

Du har precis läst en artikel som vanligtvis går under benämningen ”JOHANNES TRÄDGÅRDSTANKAR” och tillhör vår del av Farbror Grön som ligger bakom betalvägg. Vi kallar denna del för Farbror Grön Premium och du är varmt välkommen att träda in i denna del av oss. Förutom att du kommer åt alla artiklar på vår sida som premiumläsare samt steg för steg instruktioner och reflektioner så stöttar du vårt arbete ekonomiskt.

Här kan du läsa mer: Johannes trädgårstankar och här om Farbror Grön premium.

Johannes Wätterbäck & Theres Lunden


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *