Odla morötter i hink – vintersådd

Jag hade varit nyfiken på att odla morötter i kruka/hink i ganska många år. Men det var först 2021 jag testade det fullt ut för första gången och då även i kyla. Vilket lyckokast det blev! I detta inlägg berättar jag hur man kan lyckas med morötter även om man inte har en trädgård.

Att odla morot i hink har attraherat mig väldigt länge. Vi gillar att klura på olika förfaringssätt och att testa nytt. Att odla på platser man kanske inte direkt tänker sig lämpliga som odlingsplatser så som tak, bakgårdar, döda ytor i staden och på eller invid parkeringsplatser är sjukt kul och något vi sysslat med de senaste 10 åren. Det är självhushållning på hög nivå då man med några extra få hjälpmedel kan odla på en plats där marken kanske inte ens är odlingsbar men där allt annat stämmer, sol, lä med mera. Supereffektivt!

Det kan också ge odlingsnörderiet näring och glädje att odla grödor på andra sätt än det vanliga, som tex att så vanliga frilandsgrönsaker i kruka och vice versa. Att odla morötter på en altan eller balkong kanske man inte tänker är möjligt men med en djup kruka fungerar det. Kan man dessutom så sina rötter när det är kallt så att fröna får starta när de själva vill och kan, förenklas det hela tycker vi.

Viktigt att veta om rötterna!

Morötter likt svartrot, palsternacka persiljerot, haverrot, tillhör kategorin rotfrukter som växer neråt. Deras växtsätt innebär att där man sår fröna, där måste dessa rötter sedan fortsätta växa under sitt liv. Börjar man stöka omkring där man sått dessa rötter eller får för sig att förkultivera dem eller tex flytta plantor, får det negativa konsekvenser. Rötterna blir då med stor säkerhet missbildade och deformerade.

Förtidliga skörden

Mellan augusti och november brukar de flesta grönsaker man odlar vara skördeklara. Det brukar bli en väldigt intensiv tid med mängder av skördar liggandes både här och där. Så att backa tillbaka skördarna eller ”förtidliga” dem (eget ord) är något jag hela tiden arbetar med i mitt odlande. Att försöka sprida ut skördarna så att man kan skörda tidigare än vad man tänkt sig ger på det sättet grödor över en längre tid och förhoppningsvis även mindre spill då allt inte alla kommer samtidigt under sensommar och höst.

Vi är dessutom så otroligt sugna på egenodlade grönsaker på våren och försommaren då väntan till skörd kan kännas som en evighet. Det i sig gör oss också mer effektiva med att inte förspilla något. Att morötter kunde ge tidigare skörd precis som spenat, rucola, dill, sallat och broccoli är en otrolig bonus.

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *